Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selger vrakpantbiler ulovlig til Afrika

Staten svindles for millioner i vrakpant og driftstilskudd..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hittil i år er over tusen biler som offisielt er vraket blitt solgt til utlandet, Dagsavisen.

Samtidig med at bileierne innkasserer vrakpanten på 1300 kroner per bil, og bilopphoggerne mottar statlig driftstilskudd på rundt 400 kroner per vrakbil, blir de samme bilene oppdaget på lister over biler solgt til utlandet.

Til sammen dreier dette seg om svindel i millionklassen.

- Vi har avdekket vrakpantssvindel for nærmere to millioner kroner bare hittil i år, sier Britt Hilde Øiseth, som er fungerende direktør i Tollvesenet til Dagsavisen.

Men tollmyndighetene tror omfanget av svindelen er langt større enn det som nå er avslørt. De tusen bilene som er funnet dette året er det kun fem firmaer og enkeltpersoner som står for.

Men i løpet av den siste toårsperioden har Tollvesenet anmeldt til sammen ti godkjente bilopphoggere og 20 enkeltpersoner for å ha mottatt vrakpant og driftstilskudd ulovlig. Totalt utgjør dette en svindel på ni millioner kroner.

I et av tilfellene hadde et bilopphoggerfirma svindlet til seg driftstilskudd og vrakpant for tre millioner kroner, skriver Dagsavisen.

MILLIONSVINDEL: Både bilopphoggerfirmaer og enkeltpersoner svindler til seg driftstilskudd og vrakpantavgift, samtidig med at bilene selges til utlandet. Nå trapper Tollvesenet opp kontrollhyppigheten for å få bukt med svindelen. Dette bildet er fra en bilforretning i Oslo. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
MILLIONSVINDEL: Både bilopphoggerfirmaer og enkeltpersoner svindler til seg driftstilskudd og vrakpantavgift, samtidig med at bilene selges til utlandet. Nå trapper Tollvesenet opp kontrollhyppigheten for å få bukt med svindelen. Dette bildet er fra en bilforretning i Oslo. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
image: Selger vrakpantbiler ulovlig til Afrika