Selges bit for bit

Freia er i ferd med å flagge ut Twist. Sjokoladefabrikken planlegger å la svenskene overta produksjonen. Dermed forsvinner trolig nok en godbit ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I mer enn 40 år har posen med de mange sjokoladebitene blitt produsert i Norge. Nå er det snart slutt. Før sommeren vil trolig ledelsen vedta å flytte produksjonen av Twist fra Rodeløkka i Oslo til Marabou- fabrikken utenfor Stockholm. Det bekrefter informasjonsdirektør Lise Bergan overfor Dagbladet:

- Ja, for å bli mer konkurransedyktige og effektive vurderer vi å flytte produksjonen til Sverige.

- Spesialister

Freia har i mange år hatt produksjonssamarbeid med Marabou. Nå ønsker de mer spesialisering, stordriftsfordeler og utveksling av produkter.

I bytte med Twist skal oslofabrikken få en større del av Japp- produksjonen og en del andre produkter.

Ifølge et internt notat fra Freia skal planene være klare til endelig og formell behandling allerede før sommeren - deretter går det to år før produksjonen flyttes.

- Fabrikken i Sverige er spesialisert på konfekt. Produktene vi får tilbake skal gjøre at volumet på produksjonen her hjemme ikke går ned, kanskje snarere opp, sier Lise Bergan.

Skeptisk

De ansatte i Freia er blitt orientert om planene for flyttingen. Det samme er Nærings- og handelsdepartementet.

Hovedtillitsvalgt for de ansatte på Freia, Rune Ulvatne, er svært skeptisk til planene:

- Dersom det vedtas å flytte Twist ut av Norge, vil det være brudd på konsesjonsreglene. Hvis Freia kan garantere at vi ikke mister arbeidsplasser, kan dette være ok, hvis ikke går vi til departementet, sier Ulvatne som i første omgang ønsker å løse dette internt.

- Mange følelser

Årlig produseres det mellom 3000 og 3500 tonn Twist. Med unntak av Dajm-bitene, som stammer fra Sverige, lages alt i Norge.

Informasjonsdirektør Lise Bergan vedgår at det er litt sårt å flytte et produkt som første gang ble introdusert så langt tilbake som i mars 1958.

- Men siden vi nå går bra, er det riktig av oss å ta grep som gjør oss konkurransedyktige også framover, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer