HUMANITÆR KRISE: Situasjonen for rohingya-folk som har flyktet fra forfølgelse i Myanmar til nabolandet Bangladesh, er ille. Her står barn i matkø like utenfor flyktningleieren i Kutupalon. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar/NTB Scanpix
HUMANITÆR KRISE: Situasjonen for rohingya-folk som har flyktet fra forfølgelse i Myanmar til nabolandet Bangladesh, er ille. Her står barn i matkø like utenfor flyktningleieren i Kutupalon. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar/NTB ScanpixVis mer

Rohingya-barn bortført og solgt

Selges som sexslaver og kamelryttere: - Vi lokker barna til oss med brus

I dag besøker pave Frans hjemlandet til en av verdens mest forfulgte minoriteter. Samtidig er situasjonen for rohingyaene svært kritisk i nabolandet Bangladesh.

(Dagbladet): Den muslimske rohingya-minoriteten er blitt drevet på flukt fra Myanmar. Siden august i år har over 600 000 flyktet til nabolandet Bangladesh.

For den statsløse gruppa har flukten vekk fra den brutale myanmarske hæren som forfølger dem gitt håp om et bedre liv. Samtidig er det kommet rystende rapporter om hva flere av flyktningene opplever i de midlertidige flyktningleirene i Bangladesh.

- Lokker barna med brus

Blant de 600 000 flyktningene, er over 300 000 av dem barn. Flere av barna er foreldreløse og ankommer landet alene. Det har også brutale menneskesmuglerligaer funnet ut.

Den svenske kringkasteren SVT har besøkt flyktningleiren Kutupalong i Bangladesh, og ifølge kanalen bruker ligaene flyktningkaoset til å kidnappe barn.

- Vi lokker barna til oss med brus, som vi har puttet sovemidler i, og så later vi som om vi er foreldrene deres og får dem raskt ut av flyktningleirene, sier smugleren Ali til SVT.

Rohingya-barn fra Myanmar blir ikke formelt meldt savnet ettersom de ofte blir bortført før de har registrert seg som flyktninger i Bangladesh. Dette gjør det vanskelig å finne dem igjen.

- Under seks år

SVT har møtt menneskesmugleren i turistbyen Cox's Bazar. Han har siden august vært en del av et kriminelt nettverk som leter etter barn til menneskehandel. Han forteller at de leter etter ensomme barn som er lett å komme i kontakt med.

Helst skal de være under seks år.

Ali er etterlyst, og går med maske når han møter SVT. Ifølge ham kan han bortføre flere barn om dagen, og får 150 dollar per barn.

- Det er enkelt å komme i kontakt med barna. Vi sender dem så videre til ledere i Chittagong. Deretter selges barna ofte til Midtøsten som sexslaver eller kamelryttere, sier han.

Han sier kidnappingene vil fortsette så lenge flyktningkrisen i landet pågår. Ifølge SVT er trafficking underprioritert, og politi og myndigheter står nedlesset i arbeid som følge av flyktningkrisen.

Også hjelpeorganisasjonen CARE har rapportert om de fryktelige forholdene i leirene, og at kvinner og barn blir seksuelt utnyttet og solgt.

- Går etter kvinner og barn

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er også unge rohingya-kvinner utsatt for menneskehandel i Bangladesh. IOM har samlet dokumentasjon på flere tilfeller der unge kvinner blir lurt med lovnader om ekteskap eller jobber i storbyer, men i stedet blir ofre for sex- og tvangsarbeid.

- Menneskehandlerne går etter kvinner og barn, spesielt de som reiser alene, sa Ruhul Amin, talsperson for politiet i Bangladesh, tidligere i november.

Regjeringen i Bangladesh har fått kritikk fra USA for at de ikke gjør mer for å stoppe menneskehandelen, mens FN er redd for at flere rohingya-barn skal bli ofre for smuglerligaene, skriver NTB.

Pavebesøk

PÅ BESØK: Pave Frans besøker Myanmar i dag. Spørsmålet er om han vil ta opp rohingyaenes situasjon. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
PÅ BESØK: Pave Frans besøker Myanmar i dag. Spørsmålet er om han vil ta opp rohingyaenes situasjon. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer

Krisen for gruppa, som ifølge FN er en av verdens mest forfulgte minoriteter, har hele verdens øyne rettet mot seg denne uka. Pave Frans ble hyllet av titusener av katolikker da han landet i Myanmar i dag.

Under besøket skal paven møte Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi og den mektige hærsjefen Min Aung Hlaing, samt buddhistiske munker, som også har mye makt.

Både FN og USA har fastslått at rohingyaene blir utsatt for etnisk rensing, men blant buddhister i Myanmar er det en dominerende oppfatning at rohingyaene ikke hører hjemme i Myanmar, og at de ikke er noen egen folkegruppe, men ulovlige innvandrere fra Bangladesh, som gjerne kalles bengalere.

Dette til tross for at mange rohingyaer har bodd i Myanmar i flere generasjoner, skriver NTB.

FÅR KRITIKK: Myanmars faktiske leder og fredsprisvinneren fra 1991, Aung San Suu Kyi, har fått hard internasjonal kritikk for ikke å ha stanset eller tatt avstand fra regjeringsstyrkenes offensiv mot den muslimske rohingya-minoriteten de siste månedene. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Myanmars faktiske leder og fredsprisvinneren fra 1991, Aung San Suu Kyi, har fått hard internasjonal kritikk for ikke å ha stanset eller tatt avstand fra regjeringsstyrkenes offensiv mot den muslimske rohingya-minoriteten de siste månedene. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Paven har tidligere uttrykt sympati for rohingyaene, og spørsmålet er hvor i hvor stor grad han vil engasjere seg i rohingyaenes humanitære situasjon.

Forfulgt

Rohingyaene nektes statsborgerskap i Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter på mange andre områder.

Siden 25. august har over 600 000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine, og folk fortsetter stadig å flykte over grensen. Fra før bodde det om lag 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.