Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selges til bordeller av albansk mafia

Kosovo-albanske jenter og unge kvinner som har flyktet til Albania, blir bortført av mafiaen og solgt til bordeller i Italia, Hellas og andre europeiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere menneskerettighetsorganisasjoner slår nå alarm. De siste dagene har seks jenter forsvunnet bare fra den store idrettshallen «Aslan Rusi» i den albanske hovedstaden Tirana, skriver den tyske søndagsavisen Welt am Sonntag.

Faren til to jenter på 15 og 16 år forteller fortvilt at han gjentatte ganger har etterlyst døtrene, uten resultat.

Idrettshallen i Tirana er mottaksstasjon for flyktninger, og flere tusen kosovoalbanere har hatt opphold der i ukevis.

- Vi flyktet fra serberne og nå blir vi behandlet enda verre her i Albania, sier den kosovoalbanske familiefaren.

Lokkes av kvinner

Også fra andre flyktningeleire i Albania kommer likelydende rapporter om unge kvinner som lokkes med av ukjente.

- Hver eneste dag oplever jeg at pårørende forteller at unge kvinner er blitt forsøkt bortført. Det er lite eller ingenting vi kan gjøre, for vi er i et fremmed land, sier Musa Rexhaj, som er flyktningeansvarlig i den kosovoalbanske eksil-regjeringen.

De albanske mafiabandene følger en fast oppskrift: Kvinner fungerer som lokkefugler og sendes inn i leirene. De får lettere kontakt enn menn med de unge flyktningejentene.

Menneskehandlerne konsentrerer seg om de vakreste blant flyktningejentene, og lokker dem med et bedre sted å bo eller med jobb i utlandet.

Menn i biler

Utenfor leirene venter menn i biler. Så fort de intetanende ofrene stiger inn, er bilen på vei til en båt som tar dem til Italia eller Hellas. Der blir de solgt som prostituerte. Enkelte av dem blir også sendt videre til andre europeiske land.

Unge kosovoalbanske kvinner blir også bortført fra private albanske hjem, der flertallet av flyktningene fra Kosovo nå er innkvartert.

Barbara Hoffmann, som arbeider i Tirana på vegne av hjelpeorganisasjonen Medica Mondiale i Køln, sier at ryktene om denne kriminelle virksomheten er alt for mange til at det dreier seg om oppspinn.

- Menneskehandlere har også forsøkt seg her, forteller søster Mirjam ved vincentinnerklosteret i havnebyen Durres.

Den slovenske nonnen har i sju år arbeidet i Albania og bekrefter at bortføring av unge jenter til utenlandske bordeller er dagligdags.

Særlig etter de borgerkrigsliknende tilstandene som rådde i Albania for to år siden, oppdaget menneskehandlerne at salg av unge kvinner og barn til utenlandske bordeller er en lukrativ geskjeft.

Etter den første varme mottakelsen som nesten 400 000 kosovoalbanske flyktninger fikk i det lutfattige Albania, har kriminelle blant albanerne etterhvert sørget for å endre inntrykket av uforbeholden hjelpsomhet.

Sammenliknet med de fleste innbyggere i Albania er kosovoalbanere velstående.

I de lovløse områdene rundt landsbyene Kruma, Baram Curri og Tropoja i det nordøstlige Albania blir både hjelpeorganisasjoner og journalister med biler, satellittelefoner og dyrt fotoutstyr ofre for tyveribander - som opererer helt uforstyrret av det lokale politiet.