Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sellafield-beslutning like om hjørnet

Det opplyser en opptimistisk miljøvernminister Børge Brende (H). I dag har han sittet i møte med sin britiske kollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En beslutning fra den britiske regjeringen om framtidig håndtering av de radioaktive utslippene fra Sellafield-anleggene er like om hjørnet.

Brende hadde i dag, i forkant av Nordsjøkonferansen i Bergen, et møte med den britiske miljøvernminister Michael Meacher om de omstridte utslippene

- Jeg er betinget optimist, sier Børge Brende.

Meacher uttalte etter møtet at de radioaktive utslippene fra Sellafield-anleggene er så små at de bare utgjør en brøkdel av den naturlige radioaktivitet. Dette har vitenskapsfolk fastslått, sier han. Meacher sa at han har forståelse for den norske bekymringen over disse utslippene.

Børge Brende sier at det er paradoksalt at Meacher uttaler at det dreier seg om så små mengder.

Ikke helseskadelig

- Vi er nå i den situasjon at eierne av Sellafield-anleggene ønsker å lagre avfallet på land og rense det, men at den britiske regjering er betenkt over dette fordi de frykter at avfallet kan trenge ned i grunnvannet og forurense det, sier Brende.

Han mener at utslippene fra Sellafield-anleggene er helt unødvendige, og viser til at nye målinger viser at tang og tare på utsatte steder langs norskekysten nå har en radioaktivitet på 600 becquerel. EUs tiltaksgrense for barnemat ligger på 400 becquerel. Brende understreker likevel at dagens utslipp ikke er helseskadelig.

- Men noe av problemet er at vi ikke kjenner langtidsvirkningene av de radioaktive utslippene. Disse utslippene er også ugjenkallelige. Når det radioaktive avfallet først er sluppet ut i havet, får vi dem aldri opp igjen. Vi mener at britene straks må stoppe utslippene og lagre avfallet på land. Så kan de rense det når det foreligger tekniske løsninger for det, sier miljøvernminister Børge Brende.

Folkelig

Brende håper at hans britiske kollega tar med seg hjem det sterke folkelige engasjementet det er i denne saken i Norge.

- Dette er ikke bare en sak for politikerne. Folk langs hele kysten er sterkt urolige over at britene nå forurenser vårt felles matfat, sier Brende.

Han regner med at den britiske regjeringen vil komme med sin beslutning i løpet av en til to måneder. Brende sier at det viktigste likevel er at det blir tatt en riktig beslutning. Den britiske miljøvernministeren Michael Meacher antydet at en beslutning ville komme innen ett års tid.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!