- Sellafield-ulykke kan bli verre enn Tsjernobyl

Advarer Statens strålevern.

ATOMANLEGG: En ulykke ved Sellafield er heldigvis ikke veldig sannsynlig, men hvis den inntreffer, vil konsekvensene for Norge bli store, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV). Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
ATOMANLEGG: En ulykke ved Sellafield er heldigvis ikke veldig sannsynlig, men hvis den inntreffer, vil konsekvensene for Norge bli store, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV). Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En mulig ulykke ved det britiske atomanlegget Sellafield kan bli verre for Norge enn Tsjernobyl-ulykken var i 1986, advarer Statens strålevern.

En Sellafield-ulykke vil i verste fall kunne sende inntil 50 ganger mer radioaktivt nedfall over Norge enn hva som var tilfellet i det hardest rammede området etter Tsjernobyl.

- Dersom en worst caseulykke skulle inntreffe, ville dette fått konsekvenser lik eller verre enn etter Tsjernobyl. Det innebærer til dels alvorlige konsekvenser for landbruk, miljø og samfunn i flere tiår framover, skriver Statens strålevern i en rapport utført for Miljøverndepartementet.

Ved hjelp av tekniske spredningsmodeller har Statens strålevern og Meteorologisk institutt beregnet følgene av en tenkt ulykke ved Sellafield.

Ulykkesscenariet som er lagt til en værtypisk dag i oktober, viser at radioaktivt utslipp kan nå Norge etter ni timer, og at selv store partikler finner veien hit.

Overrasket

Det er i hovedsak en ulykke ved lageranlegget B215 som kan true Norge.

Her lagres rundt 1 000 kubikkmeter høyaktivt avfall i 21 ulike tanker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer