Sellafield vil stanse utslipp

Det britiske gjenvinningsanlegget Sellafield vil stanse utslippene av det radioaktive stoffet technetium som et forsøksprosjekt i sommer. Allerede neste år kan de omstridte atomutslippene til havet være historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette opplyser avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern til Bergens Tidende. Han kaller den siste utviklingen et betydelig framskritt i kampen for å få slutt på de radioaktive utslippene som forurenser norskekysten. Nå er det bare den britiske regjeringen som kan stikke kjepper i hjulene for en endelig løsning. Det kan den gjøre ved å avslå søknaden.

Strand har deltatt i en norsk delegasjon av stråleeksperter og embetsmenn som de siste dagene har hatt møter med ledelsen i Sellafield, det britiske miljødirektoratet og helsemyndighetene for å legge press på britene.

Strand opplyser at British Nuclear Fuels, som eier Sellafield, senere denne måneden sender søknad til britiske myndigheter om å få gjennomført rensetiltakene. Dermed kan det gå mot løsning på saken som ifølge Miljøvernminister Børge Brende er blitt en belastning i naboforholdet mellom Norge og Storbritannia.

I dag spyles technetium rett ut i Irskesjøen og bringes videre med havstrømmene til norske farvann. Britiske myndigheter og Sellafield-eier BNFL har inntil nylig fastholdt at det ikke fantes andre realistiske løsninger på det radioaktive avfallsproblemet.

Børge Brende sier i en kommentar at utspillet fra Sellafield-eierne setter den britiske regjering under press.

- Det vil jo være fryktelig pinlig for min britiske kollega Michael Meacher om det til sjuende og sist blir regjeringen i Storbritannia som hindrer en løsning på problemene, sier Brende til Bergens Tidende.

- Men jeg vil ikke skru forventningene altfor høyt i været. Troverdigheten til britiske myndigheter er ikke akkurat høy når det gjelder Sellafield, sier Brende.

NTB