Selma (1) fikk RS: - Tenkte ikke tanken

16 måneder gamle Selma fra Sverige ble smittet av RS-virus. Det hele startet med det som liknet en vanlig forkjølelse. Med tiden begynte Selma å hoste kraftig, deretter ble hun blå i ansiktet.

INNLAGT: Selma (1) ble så syk av RS-viruset at hun ble innlagt på sykehuset, og tilbragte 11 dager på barneavdelinga. Foto: Privat
INNLAGT: Selma (1) ble så syk av RS-viruset at hun ble innlagt på sykehuset, og tilbragte 11 dager på barneavdelinga. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SFolkehelseinstituttet (FHI) har de siste ukene registrert en økning av påvisninger av RS-virus i Norge.

I likhet med her til lands, inntok også RS-utbruddet Sverige denne høsten. Ifølge Sveriges Folkhälsomyndigheten fortsetter tallet på antall påvisninger av RS-viruset å stige også i nabolandet. I uke 40 ble det registrert 734 positive RS-prøver, hovedsakelig fra barn under fem år.

16 måneder gamle Selma Zetterberg er en av dem som har blitt rammet. Nå har den vesle jenta nylig kommet hjem etter et elleve dagers opphold på Helsingborg sykehus.

Saken ble først omtalt i svenske Expressen.

- Det gikk fort

På sykehuset lå Selma koblet til oksygen, med moren ved siden av.

- Det er veldig trist å se henne ligge her. Vi får ikke bevege oss utenfor de fire veggene i rommet, sa moren, Emelie Johansson, til avisa.

OKSYGEN: På sykehuset fikk Selma okygen og oppvarmet luft gjennom maske. Foto: Privat
OKSYGEN: På sykehuset fikk Selma okygen og oppvarmet luft gjennom maske. Foto: Privat Vis mer

Det hele startet med at moren måtte ringe nødtelefonen, da datteren ble blå i ansiktet, kort tid etter at en forkjølelse med intens hoste inntraff.

- Det gikk fort, og det var ingen tid å miste, forteller moren til den svenske avisa.

Risiko for alvorlige infeksjoner

RS-virusinfeksjon er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner hos spedbarn og små barn. Hos større barn og voksne arter sykdommen seg som en forkjølelse.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

For barn under to år vil viruset gi en særlig risiko for alvorlige infeksjoner. Det kan igjen føre til at barnet får vanskeligheter med å puste.

Vanskelig for å puste

Selma har også Downs syndrom, som blant annet innebærer at hun har lavere muskeltonus, og dermed hadde vanskeligheter med å hoste, samt økt respirasjonsfrekvens.

Selma var først lenge på akutten, men ble sendt hjem igjen da tilstanden stabiliserte seg. Allerede dagen etter måtte hun tilbake til sykehuset. Moren tenkte ikke engang tanken at datteren kunne være utsatt for RS.

Moren til Selma, Emelie Johansson, kan til Dagbladet fortelle at det nå går mye bedre med datteren. Familien er nå utskrevet av sykehus.

Tekst og bilder er gjengitt med samtykke av moren til Selma.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer