Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selprotest mot sin hensikt

Den rasende kampanjen mot norsk turisme som inkluderer seljakt har virket helt mot dyrevernernes hensikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sykt. Smakløst. Sadistisk.» Slik lød reaksjonene i utenlandske medier da det i begynnelsen av oktober ble klart fra Fiskeridepartementets side at utenlandske turister kan komme til Norge for å skyte sel.

Henvendelsene øker

Bak regelendringen lå ønsket om å begrense selbestanden, selene forsyner seg grovt av fisken i havet.

- Syke reisebyrå organiserer turer for å drepe babyseler, skrev The Sun. Svenske Aftonbladet hev seg på kritikken, og Observer, Washington Times, WWF, Paul Watson og en rekke flere stemte i.

Det er norske firma som Polarevents og NorSafari som arrangerer turene der de legger til rette for jakt på sel.

Som en del av protesten la mange utenlandske miljøvernorganisasjoner og aviser ut epostadressen til NorSafaris Kjell Arne Hovland slik at hatbrevene skulle få en mottaker.

Han har jaktet på sel i 20 år, og bekrefter overfor Dagens Næringsliv at det var mange negative eposter i starten. Men nå er det annerledes.

- Antallet telefonhenvendelser har økt kraftig, og de som ringer er seriøse utenlandske firma og jegere som ønsker å komme til Norge for å forsøke seg på seljakt, sier Hovland til Dagens Næringsliv.

Han er ikke i tvil om at selskapet får et løft neste år.

- Takket være den betydelige oppmerksomheten denne saken har skapt. Dette er kjempereklame for oss.

Selskapet vokser

Hovland forteller om et tysk og et engelsk filmselskap som skal lage film og en gruppe rumenere som har fått seljakt i belønning fra et firma. To tyske grupper kommer, nederlendere, belgiere, engelskmenn, svensker og dansker kommer.

- Til og med amerikanere, til tross for at disse ikke har lov til å ta med seg fangsten hjem, sier Hovland.

Fem dagers opphold med fire dagers jakt og to dyr inkludert koster 8200 kroner. Hovland tror NorSafari nå kan bli en av de største reiselivsbedriftene i regionen.

Massevis av protester

Ifølge UD er det fra Nederland flest protester har kommet inn. Rundt 2000 eposter har kommet fra en dyrevernorganisasjon i landet. Etter et oppslag i Tyskland har det kommet 500 telefoner derfra og 50 eposter.

Brigitte Bardot har skrevet brev og fra Italia har det kommet noen hundre eposter. Fra USA har det kommet bare noen få reaksjoner.

IKKE BABYSEL:</B> Til tross for utenlandske oppslag har det ikke vært snakk om å jakte babysel langs norskekysten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media