Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selskap med fjern fetter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Det var duket for selskap med en fjern fetter i hovedrollen da Russlands president Vladimir Putin møtte EUs ledere i Helsingfors i går. Ingen ting sto på dagsorden fordi Polen på forhånd hadde lagt ned veto mot å forhandle med Russland på grunn av en i utgangspunktet triviell strid om kjøtt. Men mye sto på spill, for både EU og Russland. Stilt overfor det polske ultimatumet, valgte Putin å høyne spillet og utvide kjøttkrigen til å omfatte hele EU. Den politiske resepten som har blitt regelen i den putinske innenrikspolitikk, preger nå i større og større grad også utformingen av utenrikspolitikken. En konflikt møtes ikke med dialog, og ønske om kompromiss og forsoning. En konflikt møtes med å høyne konfliktnivået. Slik for eksempel Georgia opplever. Regelen er at motstanderen skal tvinges i kne.

• Om nødvendig omtrent slik den tidligere kollegaen av Putin, Aleksandr Litvienko, ble tvunget i kne på intensivavdelingen på et sykehus i London seint torsdag kveld, hvis vi skal tro Litvienko selv. Kreml avviser påstandene om at russisk etterretning står bak drapet på Litvienko som latterlige. Men Litvienko etterlater seg altså et dokument som ble diktert til en venn før han mistet bevisstheten etter forgiftningen. Han utpeker Putin selv som sin morder, og skriver: \'Du kan lykkes i å bringe meg til taushet. Men den tausheten har sin pris. Du har vist deg selv som så barbarisk og hensynsløs som dine mest fiendtlige kritikere har hevdet\'.

• I tillegg til at Putin høynet spillet og utvidet kjøttkrigen rett før gårsdagens toppmøte, var det altså Litvienkos siste ord både EUs ledere og Jens Stoltenberg må ha hatt på netthinna da de møtte president Putin i Helsingfors i går. Spørsmålet de alle må ha stilt seg er: Hvilket Russland står vi overfor?

• Det EU nå opplever er at det moderne Russland har muskler til å tvinge gjennom sin vilje overfor både den ene og den andre, og gjerne også den tredje. Det aller viktigste av det man ikke diskuterte i Helsingfors i går var energi. I verste fall kan EU risikere å stå uten en avtale med Russland om energiforsyning når nyttårsrakettene har stilnet. Det betyr ikke at Europa umiddelbart blir kaldt og mørkt. Men det betyr at Putin har gjort sitt poeng tydelig: Vi byr gjerne opp til dans. Men det er vi som fører.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!