Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selskap vil drive asylmottak i over tjue kommuner - nekter å si hvem som eier dem

Hemmelige næringslivssledere kan bli asylgigant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går offentliggjorde UDI lista over selskapene som har søkt om å drive asylmottak i Norge.

Noen er kjente driftsoperatører, som Hero og Link. Andre er helt i startgropa. 

En av de største søkerne er selskapet Humaq AS, som foreløpig ikke står registrert i Brønnøysund-registrene.

Holdes hemmelig De vil drive asylmottak i over tjue kommuner i UDIs region vest og sør, men vil ikke opplyse hvem som eier dem eller hvem som sitter i styret.

- Humaq AS er stiftet av personell med bakgrunn fra næringslivet, beredskapsmiljø og andre samfunnsinstitusjoner. Det er p.t ikke ønskelig å offentliggjøre hvem som er stiftere av selskapet da noen av disse er i ledende stillinger i andre selskaper i dag, sier advokat Line Aspøy Berge i en epost til Dagbladet.

På sine nettsider går det fram at selskaper er i gang med å ansette folk til selskapet, og at de har alliert seg med bemanningsbyrået Rekrutteringsbyrået. 

Likevel opplyser Berge at selskapet først vil registrere seg i Brønnøysund-registrene hvis de får klarsignal fra UDI til å drive mottak.

- Det er ikke noe hemmelighold, men i og med at ikke alt er ferdig ennå, ønsker vi å holde kortene tett til brystet, sier Tor Ludwig Wårøy, som også representerer selskapet.

Forstår nysgjerrigheten Han opplyser at ikke alle aksjonærer på plass ennå, noe som gjør at selskapet ønsker å være forsiktig med å offentliggjøre navnene.

I tillegg til Dagbladet, har også TV2 omtalt saken.

- Skjønner du at det problematiseres at dere ikke vil si hvem eierne er?

- På en side er vi nødt til å vise forståelse for at folk er nysgjerrig. Samtidig er også Humaq av den innstillingen at man, når man skal bringe informasjon, skal bringe informasjon som er endelig, sier Wågøy.

Selskapet er ikke de eneste av søkerne som ikke står i Brønnøysundregistrene. Blant annet gjelder det også Tana-baserte  Guossit AS.

Avgjøres om noen uker Flere av søkerne har aldri drevet asylmottak før, og har helt nyopprettede selskaper.

Mottakene skal ha til sammen 10.000 plasser, men samlet omfatter søknadene totalt 15.600 plasser. Det skriver UDI på sine nettsider.

97 søknader kom inn i søknadsrunden som ble offentliggjort i går.  Det er nå opp til de forskjellige regionkontorene å bestemme seg for hvilke tilbud UDI skal inngå kontrakt med. Disse vurderingene blir gjort i løpet av noen uker.

Dagbladet var fredag i kontakt med UDI som foreløpig ikke har hatt mulighet til å kommentere saken.

Hele Norges coronakart