UROLIGHETER: Det er fortsatt store uroligheter mellom dem som støtter Russland og de som er for et samlet Ukraina. Her barker de sammen i Donetsk. Foto: Reuters / NTB Scanpix
UROLIGHETER: Det er fortsatt store uroligheter mellom dem som støtter Russland og de som er for et samlet Ukraina. Her barker de sammen i Donetsk. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Selskaper henter penger hjem fra Russland, men vil ikke snakke om det

Frykter økonomisk kollaps.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykt for kapitalkontroll og en rubel som raser i verdi gjør at svenske selskaper henter hjem kapital fra Russland. Men de vil helst ikke snakke om det.

På grunn av krisen i Ukraina skjer det nå en kapitalflukt fra Russland. Meierigiganten Arla Foods har allerede vedtatt tiltak.

- Mange av våre næringslivskunder er litt tilbakeholdne med hva de gjør med investeringer og transaksjoner i Russland, sier Nordeas administrerende direktør i Sverige, Christian Clausen.

- Så det bør ikke fortsette. Man får håpe at det roer seg igjen, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Ifølge det russiske finansdepartementet forsvant penger tilsvarende 340 milliarder svenske kroner fra Russland i første kvartal.

Det dansk-svenske selskapet Arla Foods henter hjem penger som løpende strømmer inn i raskere takt enn tidligere.

Ifølge Lars Christensen, sjefanalytiker i Danske Bank, henter både svenske og danske selskaper penger hjem.

- Hvis man har store, likvide midler på konto i Russland som man ikke skal bruke i driften på kort sikt, så fører man pengene ut av Russland, sier Christensen.

(NTB)