STIKKER AV: En politimann hjelper en fattig kvinne med å bære mat hun sårt trenger. Men store selskaper skulle også hjulpet til langt mer, mener professor. Foto: Reuters/Scanpix
STIKKER AV: En politimann hjelper en fattig kvinne med å bære mat hun sårt trenger. Men store selskaper skulle også hjulpet til langt mer, mener professor. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

- Selskaper stjeler fra Afrikas fattige

Internasjonale selskaper stikker av fra skatteregningen, mener professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år forsvinner rundt 1,2 milliarder dollar, nærmere sju milliarder kroner, fra land som er rike på naturressurser, men fattige på penger, først og fremst i Afrika. Summen er langt større enn den samlede bistanden til disse landene, ifølge økonomiprofessor Léonce Ndikumana, som har gransket kapitalflukten.

- Den afrikanske gjeldskrisen er en myte. Vi trenger en global løsning slik at alle selskaper må følge de samme reglene, sier professoren, som er tidligere direktør av Den afrikanske utviklingsbanken. I dag jobber han ved det amerikanske universitetet Amherst.

Han konstaterer at mange selskaper driver med en form for dobbel bokføring: Den offisielle, som man skatter av, og den virkelige.

- I praksis er det som om profitten pakkes ned i vesker og smugles ut av landet, sier Ndikumana, som denne uka kommer med boka «Africa's Odious Debts: How Foreign Loans and Capital Flight Bled a Continent».

Han mener at verdens rike land må legge press på selskapene og peker på hvordan landene ble enige om å granske illegale pengestrømmer og kreve innsyn i skatteparadiser for å hindre terrorister tilgang til penger etter terrorangrepet i 2001.

- Banker og finansinstitusjoner lystret umiddelbart, fastslår han.

(NTB)