Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen

Selskapet bak utbyggingen på Stortinget slår tilbake: - Vi etterlyste tidlig en mer profesjonell prosjektledelse

Multiconsult sier Stortingets presidentskap kommer med «gjentatte udokumenterte beskyldinger som oppleves både feil og urettferdig».

FORTSATT PRESIDENT: Olemic Thommessen sier han ikke har noen planer om å trekke seg som stortingspresident, selv om han får kritikk fra flere hold etter de store budsjettoverskridelsene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTSATT PRESIDENT: Olemic Thommessen sier han ikke har noen planer om å trekke seg som stortingspresident, selv om han får kritikk fra flere hold etter de store budsjettoverskridelsene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 21. desember 2017 fortalte stortingspresident Olemic Thommessen (H) at det omstridte byggeprosjektet på Stortinget lå an til å koste rundt 1,8 milliarder. Det var allerede 700 millioner over budsjett.

Sju uker senere er prislappen oppjustert til 2,3 milliarder - en sprekk på 1,2 milliarder kroner.

Den største enkeltposten i kostnadsøkningen er honoraret til prosjekteringsselskapet Multiconsult, ifølge stortingspresidentens forklaring.

- Dette øker med 95 millioner kr i forhold til det som lå inne i rammen på 1,8 milliarder kroner, sa Thommessen til NRK forrige uke.

Multiconsult: - Stemmer ikke

Multiconsult forteller Dagbladet at dette ikke stemmer.

- Vi vet ikke hvor Thommesen har dette tallet fra, det er i hvert fall et tall vi ikke kjenner oss igjen i. Prosjekteringshonoraret har hatt en vesentlig mindre økningen enn 95 millioner.

- Hvor stor er økningen i prosjekteringshonorar fra Multiconsult?

- Vi ønsker ikke å gå ut med det konkrete tallet med kan si at siden i fjor sommer har prosjekteringshonoraret økt med godt under 20 prosent av det tallet Thommesen påstår, sier Gaute Christensen, kommunikasjonsleder i Multiconsult.

OMSTRIDT: Dette er byggeprosjektet utenfor Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OMSTRIDT: Dette er byggeprosjektet utenfor Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Olemic Thommessen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Direktøren gikk av

Stortingsdirektør Ida Børressen gikk av forrige uke som følge av budsjettoverskridelsene i byggeprosjektet.

- Som Stortingets direktør har jeg det overordnede ansvaret for byggeprosjektet. Det er mitt ansvar at presidentskapet ikke tidsnok har fått informasjon om den alvorlige situasjonen, og derfor trekker jeg meg fra min stilling, sa Børresen.

Hun kom samtidig med ny kritikk av Multiconsult.

- Etterlyste mer profesjonalitet

Gaute Christensen i Multiconsult mener kritikken fra Thommessen handler om å fjerne oppmerksomheten bort fra ham selv.

Han forteller også at mange ansatte i selskapet opplever situasjonen som svært belastende, og hevder Multiconsult tidlig i prosjektet etterlyste en mer profesjonell prosjektledelse enn Thommessen og Stortingets presidentskap.

- Selv om mange forstår at presidentskapet forsøker å få fjernet oppmerksomheten fra det ansvaret de har i prosjektet, er det er jo klart at det også er belastende for medarbeidere med gjentatte udokumenterte beskyldinger som oppleves både feil og urettferdig. Spesielt gjelder det alle våre medarbeidere som jobber i prosjektet daglig og disse tar vi nå ekstra godt vare på. Vi har heldigvis profesjonelle medarbeidere som fremdeles ønsker å levere inn i prosjektet med kvalitet.

- Hva er det du opplever som «gjentatte udokumenterte beskyldinger» mot Multiconsult?

- Vi ser at vi blir tillagt en større rolle i prosjektet enn den vi har, men vi forholder oss til vår rolle som prosjekterende. Vi etterlyste tidlig i prosjektet en mer profesjonell prosjektledelse, og har gjentatte ganger hevdet at Stortinget hadde vært tjent med å benytte for eksempel Statsbygg i denne rollen, svarer Christensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!