Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selskapet bisto Trump under valgkampen: Sier de bruker «honningfeller» og bestikkelser for å «ta» politikere

Tirsdag vil britiske myndigheter be om en ransakingsordre av analyseselskapet.

I TRØBBEL: Sjef for Cambridge Analytica, Alexander Nix, har mye å svare for de kommende ukene. Selskapet han leder er anklaget for å ha stjålet Facebook-opplysninger og for å bruke tvilsomme metoder under valgkamper rundt om i verden. Foto: REUTERS / Pedro Nunes / NTB scanpix
I TRØBBEL: Sjef for Cambridge Analytica, Alexander Nix, har mye å svare for de kommende ukene. Selskapet han leder er anklaget for å ha stjålet Facebook-opplysninger og for å bruke tvilsomme metoder under valgkamper rundt om i verden. Foto: REUTERS / Pedro Nunes / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det britiske analyseselskapet Cambridge Analytica, som bisto under Donald Trumps valgkamp, er i alvorlig trøbbel.

De har allerede blitt anklaget for å ha stjålet opplysninger fra 50 millioner Facebook-profiler for å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg under valgkampen i USA i 2016.

Resultatene ble, ifølge The New York Times og britiske Observer, solgt til Trumps valgkamp.

Selskapet selv «avviser på det sterkeste» anklagene, men tirsdag vil britiske myndigheter be om en ransakingsordre av analyseselskapet.

Myndighetene ønsker å gå gjennom selskapets dataservere, og må be om ransakingsordre fordi selskapet ikke har vært samarbeidsvillig, melder AFP.

«Honningfeller»

Samtidig som selskapet havner i stadig mer trøbbel for det de skal ha gjort i forbindelse med valgkampen i 2016, har også den britiske TV-kanalen Channel 4 News offentliggjort oppsiktsvekkende opptak gjort på skjult kamera.

Der sier Alexander Nix, sjef for selskapet, at det britiske selskapet helt i det skjulte driver kampanjer i forbindelse med valg over hele verden. Dette gjør de gjennom en rekke skyggeselskaper eller ved bruk av underentreprenører.

En av Channel 4s journalister har, mellom november 2017 og januar 2018, hatt en rekke møter med selskapets representanter, under dekke av å være en som hjelper en velstående klient, som håper å få noen kandidater valgt i Sri Lanka.

I ett av opptakene får Nix spørsmål som handler om å grave opp materiale om politiske motstandere. Da sier Nix at de kan «sende noen jenter til kandidatenes hus», før han legger til at ukrainske jenter «er veldig vakre, jeg synes det fungerer bra».

- Vi kan også tilby en stor pengesum for å finansiere en valgkamp, i bytte mot for eksempel landområder. Vi vil ta opp hele seansen, sladde ansiktet på vår mann og legge det ut på Internett, sier Nix.

I tillegg til Nix var også Mark Turnbull, sjef for selskapet internasjonale politiske avdeling, til stede under møtene. Han forklarte hvordan selskapet kan bruke materiale de har tilegnet seg.

- Vi legger bare informasjonen i blodbanen på Internett, og så ser vi den vokse, og gir den et lite dytt nå og da. Som en fjernkontroll. Det må skje uten at noen tenker «det er propaganda», for i det øyeblikket noen tenker det, er det neste spørsmålet «hvem er det som har lagt det ut?», forklarer Turnbull.

- Spilte med

I møter skal lederne i selskapet ha skrytt av at de hadde jobbet med mer enn to hundre valg over hele verden, inkludert i Nigeria, Kenya, Tsjekkia, India og Argentina.

Cambridge Analytica avviser også her alle anklager om at de gjør noe galt, og sier at det som så langt har kommet fram er en «grov forvrengning» av samtalene. De hevder selv de bare iscenesatte et lite show for sin klient.

- Da vi spilte med under denne samtalen, delvis for å spare vår «klient» fra forlegenhet, slang vi ut en rekke latterlige, hypotetiske scenarioer, heter det i en uttalelse fra selskapet, ifølge BBC.

De hevder de ikke lurer politikere i feller, driver med bestikkelser eller bruker såkalte «honningfeller».

Men helt uavhengig av selskapets arbeidsmetoder, er de altså i trøbbel på hjemmebane.

Facebook har suspendert selskapets konto, samt kontoen til morselskapet Strategic Communcication Labarotories på bakgrunn av den siste tids avsløringer.

Selskapet samlet inn informasjon via en app ved navn thisisyourdigitallife. Rundt 270 000 Facebook-brukere ble betalt for å ta personlighetstester via appen og tillate at opplysningene ble brukt i forskning, skriver NTB.

I virkeligheten ble opplysninger om brukerens Facebook-venner også samlet inn, og til slutt var det opplysninger om 50 millioner mennesker i arkivet, tilsvarende en firedel av USA potensielle velgere i 2016.

Skulle påvirke velgere

I en uttalelse lørdag avviste Facebook dette og sa at omfanget var begrenset til de 270 000 som tok testene. Datainnsamlingen i seg selv brøt ikke deres retningslinjer, men at dataene ble solgt til en tredjepart, var et klart brudd, ifølge Facebook.

- Disse Facebook-opplysningene ble ikke brukt av Camebridge Analytica som en del av tjenestene selskapet utførte for Donald Trumps presidentvalgkamp, og personlighetsrettede tester ble heller ikke utført for denne klienten, heter det i en uttalelse fra selskapet, som Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon har vært visepresident for.

Christopher Wylie, som inntil nylig samarbeidet med mannen bak den omstridte appen, psykologen Aleksandr Kogan, er mannen som varslet pressen om saken.

Ifølge ham ble informasjonen de samlet inn brukt til å lage algoritmer som skulle påvirke amerikanske velgere. Han hevder at algoritmene identifiserte velgere som muligens kunne påvirkes, og at de målrettet foret dem med en blanding av falskt og ekte innhold.

Selskapet opplyser at de slettet opplysningene straks de fikk vite at de ble innhentet på ureglementert vis.

Også for Facebook har den siste tids avsløringer fått negative ringvirkninger. Mandag falt Facebook-aksjer 6,8 prosent på Wall Street.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling