- Selskapet har vært kjent med farlige arbeidsforhold siden 1995

Krever erstatning for hundrevis av oljearbeidere. Se hele søksmålet mot ConocoPhillips i USA.

SAKSØKER TIDLIGERE ARBEIDSGIVER: Ekofisk-skadde Jan Terje Biktjørn og Jan-Erik Tandberg er blant de 80 tidligere oljearbeiderne som nå saksøker ConocoPhillips i USA. Foto: Asle Hansen
SAKSØKER TIDLIGERE ARBEIDSGIVER: Ekofisk-skadde Jan Terje Biktjørn og Jan-Erik Tandberg er blant de 80 tidligere oljearbeiderne som nå saksøker ConocoPhillips i USA. Foto: Asle HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I går avslørte Dagbladet.no at giftskadde, kreftsyke og enker etter tidligere norske oljearbeidere på Ekofisk-feltet i Nordsjøen går til massesøksmål mot ConocoPhillips i USA.

Søksmålet begrenser seg ikke til å omfatte de 80 syke oljearbeiderne.

Alle som er blitt skadd etter å ha jobbet på Ekofisk og har blitt ustatt for «kreftfremkallende- og giftige stoffer» omfattes av søksmålet, understreker Texas-advokatene i firmaet Arnold & Itkin i sitt skriv til The District Court of Cameron County, Texas.

«Det eksakte antall er ikke kjent, men det er trolig snakk om flere hundre mennesker», heter det.

• Les hele søksmålet mot ConocoPhillips.

Den norske delen av ConocoPhillips ønsker ikke å kommentere søksmålet mot moderselskapet. Dagbladet.no har forsøkt å komme i kontakt med ConocoPhillips i USA, uten å lykkes.

- Selskapet har skylda
- Vi tok tidlig opp at vi ikke hadde mulighet for å fange opp alle med helseskader. Derfor er det viktig at søksmålet blir utformet slik at det omfatter alle som har fått helsa ødelagt, sier giftskadde Jan Terje Biktjørn til Dagbladet.no.

Advokatfirmaet Arnold & Itkin mener oljegiganten må svi.

- ConocoPhillips er et multimilliardselskap med vanvittig mye penger. 10 millioner dollar vil ikke være nok for å straffe dem. Dette er et selskap som hvert år budsjetterer med millioner av dollar for å ta seg av bøter de blir ilagt for ulovlig framferd. De planlegger lovbrudd. The sky is the limit når det gjelder søksmål i USA, sier advokat Lisa Sechelski i Arnold & Itkin til Dagbladet.no.

Advokatene trekker fram at de skadde fra Ekofisk nærmest daglig måtte jobbe i et arbeidsmiljø med forekomster av benzen og andre helseskadelige stoffer. Domstolen får vite at saksøkerne kan føre bevis for at ordre og handlinger fra ConocoPhillips´ ledelse i USA er årsaken til at oljearbeiderne er blitt alvorlig syke og at familier har mistet sine menn.

Manglende sikkerhet
«De kom med utilstrekkelige sikkerhetsdirektiver og i de fleste tilfeller vendte de det blinde øye til problemene», heter det i rettspapirene.

Advokatfirmaet ramser opp en rekke tilfeller hvor oljearbeidere har måttet jobbe i et ulovlig og farlig arbeidsmiljø, forhold som Dagbladet.no tidligere har avslørt.

• De måtte jobbe inni turbinrom mens det lekket gass fra propankomressorer.

• De har til stadighet jobbet i områder med alt for høye forekomster av benzen og andre flyktige hydrokarboner.

• De måtte jobbe i et arbeidsmiljø med tidvis enorme forekomster av H2S-gass.

Vil ha rettssak foran jury
«Saksøkte skapte et utrygt arbeidsmiljø og utsatte saksøkerne for mange utrygge arbeidsforhold», skriver advokatene.

Domstolen blir gjort kjent med at arbeiderne blant annet er blitt påført «løsemiddelskader, nevropati og blodkrefttyper som for eksempel akutt myelogen leukemi.»

- ConocoPhillips gjør bare forbedringer etter at de er blitt tatt. Erstatningssummene må få selskapet til å tenke seg om. Ellers vil de bare fortsette å sende folk ut til et arbeidsmiljø som vil drepe dem, sier advokat Lisa Sechelski.

Advokatene framholder at et søksmål for det amerikanske rettssystemet er på sin plass. De trekker fram at fra 1964 og fram til 1973, da den første norske arbeideren begynte på Ekofisk, utelukkende var amerikanske statsborgere som jobbet for daværende Phillips Petroleum på norsk sokkel. Den første nordmannen i en ledende stilling på Ekofisk-feltet, kom ikke før i 1984.

Advokatfirmaet skriver videre at selskapets ledelse i USA «har vært kjent med farlig eksponering for benzen og andre giftige stoffer, i hvert fall siden 1995.»

Arnold & Itkin gjør domstolen oppmerksom på at de ønsker rettssak med vitneførsel framfor en jury.