Selskapet hevder utslippene er uten tungmetaller og giftige kjemikalier. Her er rapporten som sier noe helt annet

Dumping av gruveavfall i Førdefjorden kan føre til helseskadelige miljøgifter i sjømaten, viser ny rapport.

VIL STARTE GRUVE HER: Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet til høyre i bildet, i Vevring i Naustdal kommune. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen
VIL STARTE GRUVE HER: Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet til høyre i bildet, i Vevring i Naustdal kommune. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Nordic Mining har hele tida bagatellisert konsekvensene av å bruke Førdefjorden som søppelplass for gruveindustrien. Nå sier Nifes (Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning) at man risikerer oppkonsentrasjon av helseskadelige miljøgifter i fisk i fjorden. Det er stikk i strid med hva selskapet hevder, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til Dagbladet.

Fredag i forrige uke kom nyheten om at  Klima- og miljødepartementet har gitt utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

Dette har vekket sterke reaksjoner.

I fjor advarte Miljødirektoratet mot deponiet, men etter å ha gjort en ny vurdering har direktoratet kommet fram til at fordelene er store nok til å veie opp for ulempene.

Ny rapport Dagbladet har lest rapporten som Nifes har gitt Nærings- og fiskeridepartementet med instituttets vurdering av hvilke konsekvenser dumping av gruveavfall kan få for fisk og skalldyr i fjorden.

Det går klart fram at det vil være snakk om både tungmetaller og potensielt skadelige kjemikalier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer