Selsomt vedtak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når politikere legger mer følelser enn fakta til grunn for et vedtak må det gå galt. Et godt eksempel er EU-parlamentet som i går gikk inn for importforbud mot selprodukter med et overveldende flertall. Forbudet vil ramme norsk eksport av disse produktene til EU, og er ventet å tre i kraft i forkant av jaktsesongen neste år. Det mest uheldige er at det kan vanskeliggjøre Norges muligheter til å drive en bærekraftig beskatning av sel i områder hvor fiskebestanden er truet. Både Norge og Canada har varslet at de vil klage vedtaket inn for Verdens handelsorganisasjon, WTO.

Regjeringens oppfatning er at et slikt forbud strider mot fellesskapets og medlemsstatenes WTO-forpliktelser. Det savner en miljømessig begrunnelse og hviler på feilaktige påstander om jaktmetodene. Spørsmålet er om

EU-politikerne har latt seg rive med av bilder av søte

små selunger uten å se selbestanden i en større økologisk sammenheng. Selv om det er gjort unntak fra forbudet for å beskytte fiskebestanden, kan vedtaket gi store begrensninger for norsk ressursforvaltning som helhet.