<strong>NULLTOLERANSE:</strong> Tidligere har man trodd at det skulle være greit å drikke et par glass alkohol nå og da under graviditeten. Nå viser derimot en ny storstudie at selv de minste mengder alkohol kan skade fosteret - og påvirke deres IQ. Illustrasjonsfoto: Colourbox
NULLTOLERANSE: Tidligere har man trodd at det skulle være greit å drikke et par glass alkohol nå og da under graviditeten. Nå viser derimot en ny storstudie at selv de minste mengder alkohol kan skade fosteret - og påvirke deres IQ. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

- Selv de minste mengder alkohol påvirker barnets IQ

Aldri før er så mange barn testet for bivirkningene av mors drikkevaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du blant de som tror at det ikke kan skader fosteret dersom du tar et glass eller to under graviditeten? Da bør du kanskje tenke om igjen.

Oxford og Bristol-universitetene i England har undersøkt over 4 000 barn. Funnene viser at de barna hvis mødre drakk mens de var gravide, hadde lavere IQ ved fylte 8 år - enn barn av mødre som avsto fra alkohol.

- Beviser at det påvirker Flere studier har tidligere konkludert med at alkohol i små mengder under graviditeten skulle være greit, men nå viser den nye studien, som publiseres i journalen PLOS Medicine i dag, at selv få glass alkohol mens man er gravid kan være skadelig for fosteret.

- Resultatene foreslår at selv det som regnes som harmløse mengder alkohol kan utgjøre en forskjell i barnets IQ. (...) Dette beviser at selv moderate mengder alkohol påvirker hjernens utvikling, sier Dr Sarah Lewis ved universitetet i Bristol.

Universitetene foreslår at grunnen til at studien viker fra det som tidligere er sagt om alkohol og graviditet, er at det har vært vanskelig å skille mellom skader fra andre livsstilsfaktorer - som røyking, slanking, velstand, samt mors alder og utdannelse.

- To poeng lavere IQ Selv om det tidligere, blant annet av fagbladet Dagens Medisin, har vært foreslått det samme, er denne studien den største av sitt slag noensinne.

Forskerne skal ha lagt vekt på genetiske, individuelle faktorer, og undersøkt konsekvensene av å drikke 1-6 enheter alkohol i uka under graviditeten.

Et lite glass vin på 125 milliliter blir i studien regnet som 1,5 enheter, mens en halvliter øl regnes som cirka to enheter. Forskerne har ikke inkludert «stordrikkere» i testen, skriver universitetet i Oxford på sine hjemmesider.

<strong>- SKADELIG:</strong> Selv de minste inntak av alkohol under svangerskapet kan skade barnets IQ, viser ny forskning fra universitetene i Bristol og Oxford i England. Resultatene er slående, da man tidligere har trodd at moderate mengder alkohol skulle være greit. Forskerne tror at det var vanskelig å vite at det var alkoholen som påvirket IQen, da andre faktorer som røyking, alder og utdannelse kunne være grunnen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
- SKADELIG: Selv de minste inntak av alkohol under svangerskapet kan skade barnets IQ, viser ny forskning fra universitetene i Bristol og Oxford i England. Resultatene er slående, da man tidligere har trodd at moderate mengder alkohol skulle være greit. Forskerne tror at det var vanskelig å vite at det var alkoholen som påvirket IQen, da andre faktorer som røyking, alder og utdannelse kunne være grunnen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

«Barnets IQ var gjennomsnittlig nesten to poeng lavere per genetisk modifikasjonen. Helt avgjørende er det at denne effekten kun er sett hos barn av kvinner som drakk moderate mengder», skriver de.

- Hvorfor ta risikoen? Lederen av undersøkelsen ved universitetet i Oxford, Dr Ron Gray, mener det ikke er verdt risikoen for et par glass med vin eller øl.

- Det er opp til hver og én å bestemme om man vil drikke under graviditeten eller ikke, vi ville bare frem bevisene. Men jeg ville foreslå å unngå alkohol. Hvorfor ta risikoen? spør han BBC.

Forskningsrapporten:

• Mødrene ble stilt spørsmål om sine alkoholvaner både i 18. og 32. uka i svangerskapet - før barnets IQ ble testet ved fylte 8 år.

• Undersøkelsen er en del av et større forskningsprosjekt, kalt Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), som har fulgt kvinnene og deres barn siden 1991.

• Hele 14 000 kvinner var med i undersøkelsen - mens 4 000 tok del i den aktuelle studien utført av Oxford University og Bristol University.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer