- Selv de minste mengder alkohol påvirker barnets IQ

Aldri før er så mange barn testet for bivirkningene av mors drikkevaner.

NULLTOLERANSE: Tidligere har man trodd at det skulle være greit å drikke et par glass alkohol nå og da under graviditeten. Nå viser derimot en ny storstudie at selv de minste mengder alkohol kan skade fosteret - og påvirke deres IQ. Illustrasjonsfoto: Colourbox
NULLTOLERANSE: Tidligere har man trodd at det skulle være greit å drikke et par glass alkohol nå og da under graviditeten. Nå viser derimot en ny storstudie at selv de minste mengder alkohol kan skade fosteret - og påvirke deres IQ. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du blant de som tror at det ikke kan skader fosteret dersom du tar et glass eller to under graviditeten? Da bør du kanskje tenke om igjen.

Oxford og Bristol-universitetene i England har undersøkt over 4 000 barn. Funnene viser at de barna hvis mødre drakk mens de var gravide, hadde lavere IQ ved fylte 8 år - enn barn av mødre som avsto fra alkohol.

- Beviser at det påvirker Flere studier har tidligere konkludert med at alkohol i små mengder under graviditeten skulle være greit, men nå viser den nye studien, som publiseres i journalen PLOS Medicine i dag, at selv få glass alkohol mens man er gravid kan være skadelig for fosteret.

- Resultatene foreslår at selv det som regnes som harmløse mengder alkohol kan utgjøre en forskjell i barnets IQ. (...) Dette beviser at selv moderate mengder alkohol påvirker hjernens utvikling, sier Dr Sarah Lewis ved universitetet i Bristol.

Universitetene foreslår at grunnen til at studien viker fra det som tidligere er sagt om alkohol og graviditet, er at det har vært vanskelig å skille mellom skader fra andre livsstilsfaktorer - som røyking, slanking, velstand, samt mors alder og utdannelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer