Selv et glass eller to kan øke kreftrisikoen

- Bør informeres bedre.

FARLIG KOS?: Ny forskning viser at det ikke skal store alkoholinntaket til før kreftrisikoen øker.  Foto: Mimsy Møller/Samfoto/NTB Scanpix
FARLIG KOS?: Ny forskning viser at det ikke skal store alkoholinntaket til før kreftrisikoen øker. Foto: Mimsy Møller/Samfoto/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Selv lett eller moderat drikking, opp til èn alkoholenhet om dagen for kvinner og to for menn, kan øke risikoen for kreft, skriver BBC.

Den britiske mediegiganten omtaler en større studie som nylig ble publisert i anerkjente British Medical Journal (BMJ).

Forskerne gikk inn i bakgrunnsmaterialet fra to større amerikanske studier som omfattet mer enn hundre tusen voksne personer, og fant helt klare holdepunkter for at alkoholdrikking øker kreftrisikoen.

Den klareste sammenhengen ble funnet for brystkreft.

- Bør informeres bedre Eksperter mener at funnene bør gi fornyet styrke til anbefalingene om at folk bør begrense sitt alkoholinntak og sørge for å legge inn alkoholfrie dager.

Pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen mener BMJ-studien er viktig.

- Vi er kjent med sammenhengen mellom alkohol og kreft, men dette er underkommunisert. De fleste er kjent med at røyking kan føre til kreft, men at også alkoholinntak er forbundet med økt kreftrisiko, er det ikke så mange som er klar over. Dette bør det informeres bedre om, sier Vigander til Dagbladet.

Han legger til at han slett ikke ønsker å skremme folk bort fra kosen med et glass vin en gang i blant. Men det er slik at jo mer folk drikker, dess større kreftrisiko løper de.

- At alkohol kan øke risikoen for brystkreft og kreft i fordøyelsessystemet, er det som er best vitenskapelig dokumentert, sier Vigander.

Risikofaktorene Den britiske studien lister opp følgende risikofaktorer:

•Alkohol er forbundet med kreft i munn, svelg, spiserør, tykktarm, lever og bryst.
•Røyking og drikking samtidig fører til ytterligere økning av kreftrisiko.
•Alle typer alkoholdrikker øker risikoen for kreft.
•Jo mer du drikker, dess høyere kreftrisiko løper du.

I de amerikanske studiene, som den ferske forskningen bygger på, ble et moderat alkoholinntak definert til å være maks 15 gram alkohol om dagen for kvinner, noe som tilsvarer et lite glass vin.

Et moderat inntak for menn ble satt til 30 gram alkohol om dagen, noe som tilsvarer et par småflasker med øl.

Forskerne fant ut at kreftrisikoen økte for kvinner, selv etter bare en alkoholenhet om dagen.

Ingen signifikant sammenheng ble funnet for ikke-røykende menn, men blant mannlige røykere eller eks-røykere fant forskerne en sammenheng mellom lett eller moderat drikking og økt risiko for noen krefttyper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer