ALKOHOLSKADER: Dansk forskning viser at selv små mengder alkohol kan skade fosteret. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen
ALKOHOLSKADER: Dansk forskning viser at selv små mengder alkohol kan skade fosteret. Illustrasjonsfoto: Tom MartinsenVis mer

Selv ett eneste glass kan skade fosteret

- Vi ville gjerne vise det motsatte, sier dansk professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lenge hersket usikkerhet om det er farlig for gravide å drikke litt alkohol under svangerskapet. Nå viser en stor, dansk undersøkelse at det kan være svært risikofylt, skriver Videnskab.dk.

For første gang kan forskere vise at selv små mengder alkohol gir en markant økning i risiko for spontanabort.

Nær en tredjedel av alle gravide danske kvinner i perioden 1996-2002 har deltatt i undersøkelsen som er publisert i tidsskriftet Journal of Epidemiology.

- Overraskende Resultatene er like skremmende som de er overraskende:

•Dersom den gravide drikker to alkoholenheter i uka, økes risikoen for spontanabort med 50 prosent.

•Med fire alkoholenheter i uka fordobles risikoen.

I undersøkelsen av de 91.843 gravide kvinnene, tok forskerne høyde for andre risikofaktorer som røyking, alder og sosial status - faktorer som kan påvirke sannsynligheten for spontanabort og dødfødseler.

- Det er ikke overraskende at alkohol er skadelig, men det er overraskende at så små mengder øker risikoen så mye, sier professor Anne-Marie Nybo Andersen ved Københavns Universitet.

Resultatene var ikke noe forskerne ventet, ei heller ønsket å finne.

Tok vekk feilkilder - Da vi gikk i gang med undersøkelsen, ville jeg gjerne vise det motsatte - at man godt kan drikke litt alkohol under graviditeten. Det var også det vi forventet å finne, sier Nybo Andersen til Videnskab.dk.

I og med at de har tatt høyde for potensielle feilkilder, er forskerne sterke i troen på at funnene deres gjenspeiler virkeligheten.

Basert på den ferske studien, tør ikke forskerne anbefale gravide kvinner å drikke et eneste glass vin.

- Jeg synes man skal avstå fra å drikke noen form for alkohol når man prøver å bli gravid og under de første fire månedene av graviditeten. Jo kortere men er kommet i svangerskapet, dess større er risikoen for abort, sier Anne-Marie Nybo Andersen.

De danske forskningsresultatene viser at inntak av små mengder alkohol ikke øker risikoen for dødfødseler når man er mer enn fire måneder på vei.

Vanlig med spontanabort - Men vi kan jo ikke garantere at det ikke påvirker fosteret på andre måter. Derfor er mitt råd, at skal man drikke, bør man nøye seg med én alkoholenhet, og den skal drikkes langsomt, slik at konsentrasjonen av alkohol i blodet blir så lav som mulig, sier professoren.

I Danmark ender hver sjuende graviditet i spontanabort.