Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VIDAR HELGESEN OG ULVESAKEN:

Selv Høyre går i mot Høyre-statsrådens forslag til lovendring

Det bekrefter saksordfører Eirik Milde (H). Vidar Helgesen sier han ikke er overrasket over utfallet.

AVVIST: Klima- og miljøminister Vidar Helgesens forslag til lovendring i det betente ulvespørsmålet avvises av en enstemmig energi- og miljøkomite på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AVVIST: Klima- og miljøminister Vidar Helgesens forslag til lovendring i det betente ulvespørsmålet avvises av en enstemmig energi- og miljøkomite på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ): Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er så misfornøyd med Helgesens håndtering at han varsler mistillitsforslag mot statsråden.

- Vi vil fremme forslag om at Helgesen må fratre sin stilling, sier Vedum til NRK onsdag ettermiddag.

Energi- og miljøkomitéen avga i dag innstilling i ulvesaken, som skal til endelig behandling i Stortinget 25. april.

- Statsråd Vidar Helgesens forslag til lovendring fikk ingen tilslutning, opplyser Høyres saksordfører Eirik Milde.

- Vanskelig avgjørelse for deg som Høyre-representant å gå imot din egen klima- og miljøminister?

- Nei, jeg synes det er ganske enkelt. Statsråden kom med et forslag han mente kunne hjelpe, men det forutsatte enighet mellom samarbeidspartiene. En slik enighet fikk vi ikke. Da var det ganske greit. Samarbeidsavtalen var viktigere, man skal stå på en avtale, sier Eirik Milde.

Helgesen: - Ikke overrasket

Vidar Helgesen mener regjeringens forslag ville gitt en noe videre adgang til felling av ulv.

- Det var hele tiden kjent at det var utfordringer knyttet til samarbeidsavtalen som måtte avklares i Stortinget. Alle samarbeidspartiene måtte være enige dersom vi skulle endre naturmangfoldloven, kommenterer klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

- Da vi la fram proposisjonen sa vi at vi måtte fortsette dialogen med Venstre dersom lovendringen skulle vedtas. Derfor er vi ikke overrasket over utfallet og vi forholder oss til det. Saken vi sendte Stortinget var viktig fordi det gav en mulighet til å forelegge en grundig fremstilling av de ulike juridiske spørsmålene for partiene på Stortinget, sier Helgesen.

Høyre-statsråden avstår fra å kommentere utspillet fra Senterpartiet.

- Mistillitsforslag fremmes i Stortinget og jeg vil besvare det der, sier Vidar Helgesen.

Bredt flertall

Et bredt flertall i energi- og miljøkomitéen, bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet, står sammen om to av forslagene som legges fram for Stortinget tirsdag i neste uke.

- Det ene er at vi ber regjeringen endre rovviltforskriftene, slik at de tilpasses naturmangfoldloven. Det andre er at vi ber om at disse merknadene legges til grunn ved videre forvaltningen av ulv, opplyser Eirik Milde.

Ulven skal få leve

Et tredje forslag som hele komiteen, med unntak av Senterpartiet, stiller seg bak går ut på at man skal ha en gjennomgang av den norske delbestanden av ulv, slik svenskene har gjort på sin side av grensen.

- Konklusjonen er at vi skal ha ulv i Norge. Naturmangfoldloven og prinsippet om ikke å true bestandens overlevelse, endres ikke.

- Forpliktelsene til Bern-konvensjonen står selvsagt fast. Det samme lovverket skal gjelde, men vi har diskutert hjemmelsgrunnlaget og mulighetene til lisensjakt, sier opplyser Eirik Milde.

Sosiale og økonomiske forhold

Komiteen innfører begrepet «distriktspolitiske hensyn», som ivaretar de mye diskuterte punktene om sosiale og økonomiske forhold da ulvekonflikten var på sitt mest betente på nyåret.

Energi- og miljøkomiteen inviterte juridisk eksperter fra begge sider til høring 21. mars for å avklare det juridiske handlingsrommet.

- Det var nyttig for oss, opplyser Eirik Milde.

Dårlig politisk håndverk

Norges Bondelag er sterkt misfornøyd med regjeringens håndtering av ulvesaken.

- Når energi- og miljøkomiteen avviser forslaget, viser det at det er for dårlig politisk og juridisk håndverk av regjeringa. Dessverre har regjeringa greid å hale ut denne prosessen så langt at presset på beitenæringa også i år er større enn politisk vedtatt, og jeg frykter at vi i årets beitesesong vil se store dyrelidelser som følge av at vi har flere ulver i norsk natur enn det Stortinget har lagt opp til, sier Einar Frogner i Norges Bondelag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling