Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selv ikke Bruce Willis kunne redde den russiske banken fra kollaps

Krisa øker i Russland.

STATLIG NØDHJELP: Det hjalp ikke med Bruce Willis på laget. Russiske Trust Bank er nå satt under statlig administrasjon, som følge av den økonomiske krisa i landet.
STATLIG NØDHJELP: Det hjalp ikke med Bruce Willis på laget. Russiske Trust Bank er nå satt under statlig administrasjon, som følge av den økonomiske krisa i landet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av julas klassiske filmer er «Die Hard», hvor Bruce Willis på egenhånd redder en skyskraper fra terrorister.

Gjentatte ganger har skuespilleren nedkjempet store og onde krefter på lerretet.

Men den økonomiske krisa i Russland er like virkelig som hans motspillere i Hollywood er skumle, og da hjalp det Trust Bank lite at de hadde Willis på laget.

Statlig administrasjon Tross isfronten mellom presidentene Vladimir Putin og Barack Obama har skuespilleren de fire siste åra vært bankens ansikt utad. I den ferskeste reklamekampanjen sa Willis «Trust Me, Trust Bank», skriver CNN.

Den russiske sentralbanken stolte ikke lenger på dem, og har nå reddet banken ved å gå inn med nesten fire milliarder kroner - og den er samtidig satt under statlig administrasjon.

Dette har ført til spekulasjoner om hvor sterkt og trygt banksystemet står, til tross for at myndighetene tidligere har lovet at det er satt av finansielle midler for å sikre dem.

Rubelen har tapt seg 45 prosent mot dollaren så langt i år, og med dalende oljepriser og Vestens sanksjoner mot Putin blir banksystemet av mange sett på som sårbart, skriver The Moscow Times.

- Økonomisk krise Den russiske regjeringen har selv skyld i den økonomiske krisa ved å reagere for sent, mener tidligere finansminister Aleksej Kudrin.

Han tror inflasjonen i 2015 vil ligge mellom 12 og 15 prosent, skriver NTB.

- I dag kan jeg si at vi har gått inn i en fullt utviklet økonomisk krise. Neste år kommer vi til å få merke det, sier Kudrin.

Sanksjoner mot landet som følge av Ukraina-krisa har påvirket rubelens kollaps mer enn fallende oljepriser, mener Kudrin.

- Verre enn marerittet Bare de siste dagene har det kommet meldinger fra Russland om at blant andre Apple, Ikea, Nissan, Renault og Chevrolet trekker seg helt eller delvis ut av det russiske markedet på grunn av det økonomiske kaoset.

POSTER BOY: Det er ikke uvanlig at Bruce Willis pryder plakater, men som regel er det snakk om filmplakater. Her er en av reklameplakatene for Trust Bank som har hengt i Moskva. Foto: Reuters / NTB Scanpix
POSTER BOY: Det er ikke uvanlig at Bruce Willis pryder plakater, men som regel er det snakk om filmplakater. Her er en av reklameplakatene for Trust Bank som har hengt i Moskva. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Selv om økonomien flere ganger har tatt telling, lover Putin at det aldri vil ende med noen knockout. Blant annet har han varslet at landet skal fortsette den militære opprustningen.

Russland går nå gjennom den verste krisa siden økonomien kollapset i 1998. Vestens sanksjoner har rammet spesielt olje- og forsvarsindustrien, de kanskje største økonomiske områdene. Putin benektet under sin årstale for en snau uke siden at russerne er skadeskutt.

- Vil vi at bjørnen skal bli et temmet dyr? spurte han retorisk.

Det er imidlertid ikke alle som deler presidentens syn.

- Selv ikke i våre verste mareritt kunne vi forestille oss noe slikt for et år siden, sa visedirektør i sentralbanken, Sergej Shvetsov, i forrige uke.

Lik Dagbladet på Facebook