Selv ikke sønnene kjente hemmeligheten

Utad framsto Tracey Foley og Donald Heathfield som helt vanlige kanadiere bosatt i USA. Det var de ikke.

LURTE ALLE: Selv ikke hennes egne barn ante at Elena Vavilova egentlig var en russisk agent. Foto: REX / NTB scanpix
LURTE ALLE: Selv ikke hennes egne barn ante at Elena Vavilova egentlig var en russisk agent. Foto: REX / NTB scanpixVis mer

Juni 2010: Tracey Foley og Donald Heathfield var et tilsynelatende normalt kanadisk ektepar. De bodde i Boston sammen med sine to sønner, Alex og Tim på 16 og 20.

Donald Heathfield hadde studert i Frankrike og hadde en lederstilling i et konsulentfirma. Tracey Foley hadde i mange år prioritert sønnene, før hun fikk seg jobb som eiendomsmekler.

På overflaten så de ut til å være en ganske vanlig amerikansk familie, riktignok med kanadiske røtter. De var glade i å reise utenlands og sønnene ble oppfordret til å være nysgjerrige på verden.

Hemmeligheten avslørt

Men ekteparet hadde en hemmelighet. En hemmelighet selv ikke barna visste om.

27. juni 2010 fyller eldstesønnen Tim Foley 20 år. Familien går derfor ut og spiser lunsj, før de drar hjem og åpner ei flaske champagne, skriver The Guardian.

Etter planen skulle Tim ut med noen venner seinere på kvelden, og begge de to guttene går opp på rommet sitt for å slappe av.

Da banker det på døra. Tracey roper opp sønnen. Det må være noen av kameratene som er tidlig ute. Men idet hun åpner døra blir hun møtt av sortkledde, bevæpnede menn, som roper:

«FBI!»

Fra dette øyeblikket skulle Tim og Alex Foley lære nye ting om sine foreldre. For de var ikke kanadiske. Ikke het de Tracey Foley og Donald Heathfield heller. Det var navnene på to kanadiske barn som hadde dødd for mange år siden.

VISSTE INGENTING: Alex (t.h.) og Tim Vavilov var lykkelig uvitende om at foreldrene deres var KGB-agenter. I juni 2010 ble livene deres snudd på hodet. Foto: AP Photo / Elise Amendola / NTB scanpix
VISSTE INGENTING: Alex (t.h.) og Tim Vavilov var lykkelig uvitende om at foreldrene deres var KGB-agenter. I juni 2010 ble livene deres snudd på hodet. Foto: AP Photo / Elise Amendola / NTB scanpix Vis mer

Deres egentlig navn var Andrej Bezrukov og Elena Vavilova. Begge ble født i Sovjetunionen. De var spioner for den russiske etterretningstjenesten SVR.

Giftet seg for andre gang

Ekteparet ble avslørt sammen med åtte andre russere. Årsaken til opprullingen var at USA hadde klart å overtale Alexander Potejev, mannen som ledet Russlands agentvirksomhet i vesten, til å legge kortene på bordet. Blant de åtte andre som ble tatt var blant annet den rødhårede russiske kvinnen som gikk under navnet Anna Chapman, og var den som fikk mest eksponering etter avsløringene.

Andrej Bezrukov og Elena Vavilova giftet seg i Sovjetunionen på 80-tallet. Begge ble rekruttert av KGB, før de flyttet til Vesten hver for seg, og fikk identitetene til to kanadiske spedbarn som døde på 60-tallet.

Mot slutten av 80-tallet ble det iscenesatt et møte mellom de to i Canada, før de to begynte å date og giftet seg for andre gang, denne gangen med sine nye identiteter. De flyttet først til Frankrike, før de etter hvert bosatte seg i Boston.

Detaljer om de to spionenes liv kommer fram i boka «The Woman Who Can Keep Secrets». Boka er skrevet av Vavilova og er en roman basert på deres liv.

- En spion må være en skuespiller, men en skuespiller som ikke trenger et publikum eller en scene, og som ikke trenger andres anerkjennelse, sier Elena Vavilova i et sjeldent intervju med The Guardian.

«The Americans»

Om du synes historien høres litt kjent ut, så er det et faktum at den populære TV-serien «The Americans» er basert på ekteparets historie.

- Etter å ha sett «The Americans» tenkte jeg: «Vel, det var ikke jobben vår og det er ikke sånn den gjøres», sier Vavilova.

HER BODDE DE: I dette huset bodde familien på fire. Foto: REUTERS / Adam Hunger / NTB scanpix
HER BODDE DE: I dette huset bodde familien på fire. Foto: REUTERS / Adam Hunger / NTB scanpix Vis mer

Hun sier likevel at serien på en fin måte portretterer de psykologiske dilemmaene de sto overfor, men at drapene og sexen i serien ikke var en del av hennes jobb. Ekteparet brukte aldri vold eller forkledninger. Hele poenget for dem var å lage seg fullt ut troverdige karakterer, som i størst mulig grad levde normale liv.

- Folk tror at vi levde på kanten hele tida, men i realiteten så var det preget av rutiner og veldig kjedelig, sier Vavilova.

Etter pågripelsen sa de seg skyldige i å ha arbeidet i hemmelighet for en fremmed stat, og de ble en del av den første spionutvekslingen mellom Russland og USA på 24 år.

Ekteparet og de åtte andre russerne ble byttet mot fire russere, som hadde blitt dømt for å ha operert som agenter for vestlige etterretningsbyråer i Russland.

Vil være kanadiske

Noen få dager før de ble utvist fra USA, ble sønnene deres sendt til Russland. Canada fratok dem statsborgerskapet, og de to guttene, som ble født i Toronto, ble nektet nye kanadiske pass, skriver Washington Post.

Ingen av dem kunne russisk. De følte seg kanadiske.

De gikk til retten for å få tilbake sitt kanadiske statsborgerskap. Det eneste problemet for de to var at selv om alle barn som er født i Canada har krav på kanadisk statsborgerskap, så finnes det et unntak:

Barn født av «en ansatt for en utenlandsk regjering» kan ikke få kanadisk statsborgerskap.

Saken har allerede gått flere runder i det kanadiske rettsvesenet, og nå er det opp til høyesterett å bestemme om de to guttene, som inntil 2010 anså seg selv som like kanadiske som Bryan Adams og Céline Dion, skal få tilbake statsborgerskapet.

Inntil videre har yngstemann Alex i alle fall fått tilbake sitt kanadiske pass, i påvente av at saken får en endelig avgjørelse. Dermed kunne han i fjor reise tilbake til Canada igjen.

Der håper han å slå seg opp i banksektoren, men besøk av foreldrene kan han ikke få. De er nektet innreise i landet.

- De kan ikke komme hit og det er deres straff. Men hvorfor skal jeg lide for noe de har gjort, sa Alex Vavilov, som er hans offisielle navn nå, under et intervju med CBS News i april i fjor.

- Jeg utgjør ingen fare. Jeg er en kanadisk borger og er her for å skape mitt eget liv.

Vanlige liv i Russland

Når det gjelder 24-åringens foreldre, så lever de nå et relativt vanlig liv i Russland. Andrej Bezrukov jobber som rådgiver i et oljeselskap, mens Elena Vavilova jobber som konsulent.

I etterkant av avsløringen i 2010 har den generelle oppfatningen vært at de 10 russiske spionene ikke oppnådde stort, og at de ikke fikk tak i verdifull informasjon.

Det stemmer ikke, ifølge Vavilova.

- Jeg kan selvsagt ikke snakke om det, men jeg vet hva vi gjorde. Det spiller ingen rolle hva andre sier, sier hun nå.