- Selv ikke Stasi-Tyskland kunne ha stoppet denne mannen

Det sier PST-sjefen.

UMULIG Å FANGE OPP: PST-sjef Janne Kristiansen sier de ikke hadde mulighet til å fange opp planen til Anders Behring Breivik. Foto: EIRIK HELLAND URKE
UMULIG Å FANGE OPP: PST-sjef Janne Kristiansen sier de ikke hadde mulighet til å fange opp planen til Anders Behring Breivik. Foto: EIRIK HELLAND URKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et tilsynelatende bagatellmessig innkjøp hos et polsk firma i april er det eneste som så langt er funnet på Anders Behring Breivik i den enorme informasjonsstrømmen PST gjennomgår fra tida før angrepene.

- Vi finner ikke hans navn noe annet sted. Han har levd et svært lovlydig liv - et dobbeltliv der han ikke har vært ekstrem utad eller kommet med voldelige uttalelser til andre. Hvis han skulle vært registrert hos oss måtte nesten hele Norge vært det, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

Basert på analysene så langt mener PST-sjefen at et demokrati ikke kunne ha fanget opp Breiviks plan eller forberedelser.

- Selv ikke Stasi-Tyskland, som vi ikke vil sammenligne oss med, kunne ha stoppet ham. Det eneste måtte ha vært en chip inne i folks hjerner. Det er ikke et slikt land vi vil ha, det er ikke slik Europa er, sier Kristiansen til Dagbladet.

PST så ikke for seg at det første store terrorangrepet på norsk jord skulle bli utført av en hvit vestkantgutt med uklare politiske motiver

- Jeg tror ikke noen av oss har hatt fantasi til det. Vi vet det finnes forskrudde enkeltpersoner i Norge, men dette var mer ytterliggående enn man kan tenke seg, sier PST-sjefen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer