Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selv lykkelige rammes av depresjoner

- Selv folk som lever lykkelig og ikke har hatt en trist barndom kan bli rammet av depresjoner - akutt og alvorlig. Nå vil vi som har slike lidelser bli tatt alvorlig av helsevesenet. Vi trenger en diagnose like mye som andre, sier Vigdis Johnsen (36) og Elise Christensen (33).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vigdis er sykepleier og Elise er barnevernspedagog. Begge har erfart at alvorlige depresjoner ikke alltid oppdages eller blir tatt alvorlig på legekontorer, ja, ikke engang på psykiatriske legevakter.

- Om man opptrer som et oppegående menneske som har innsikt i sin egen tilstand, kan man risikere å bli avfeid. Om man ikke er «gal» nok, er det ikke så lett å bli trodd, sier Vigdis.

Organisasjon

Nå har hun sammen med kollegaen Elise Christensen tatt initiativet til å starte en organisasjon for mennesker som har hatt en eller flere alvorlige depresjoner eller maniske-depressive tilstander.

De mener at allmennpraktiserende leger må skaffe seg mer kunnskap om depressive lidelser.

- Det handler nok mye om uvitenhet når mennesker med dype depresjoner blir avvist med «du er ikke syk», eller «det går nok over».

- Vi som har egen erfaring med affektive lidelser, har en del å bidra med. Vi vet for eksempel at man kan bli akutt deprimert selv om man er tilfreds med livet. Manisk-depressive tilstander er trolig biologisk betinget. Men det er mange grader og arter av den. Mange vet for eksempel at de det gjelder får en depresjon to ganger i året - uavhengig av livssituasjon. Da gjelder det å være rustet. Ikke minst trenger omgivelsene å vite hva de skal gjøre, sier Elise Christensen.

- Ta ansvar

De mener det er nødvendig at folk som selv har vært pasienter får delta i utviklingen av helsetilbudet og psykiatrien.

- Vi må selv ta ansvaret for å fortelle hva vi trenger støtte og hjelp til. Det er ikke alltid at samtaleterapi hos en psykolog er det eneste saliggjørende. Noen av disse lidelsene må behandles med medikamenter, sier Vigdis Johnsen.

Organisasjonen er foreløpig startet som en arbeidsgruppe og kalles «Giraffen». Den er ikke et alternativ til behandling, og er ikke beregnet på personer med personlighetsforstyrrelser.

· Interesserte kan kontakte «Giraffen» på tlf. 22 83 37 76.