BEKYMRET: - Jeg vil ikke ha en uverdig behandling hvis jeg blir pleietrengende og kommer på sykehjem. Tenk å måtte ta hensyn til en ved siden av deg som er like syk. Nei, jeg kan ikke være med på det, sier pensjonist Wenche Hamsgaard (71). Her sammen med generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet. 
Foto: Nina Hansen
BEKYMRET: - Jeg vil ikke ha en uverdig behandling hvis jeg blir pleietrengende og kommer på sykehjem. Tenk å måtte ta hensyn til en ved siden av deg som er like syk. Nei, jeg kan ikke være med på det, sier pensjonist Wenche Hamsgaard (71). Her sammen med generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet. Foto: Nina HansenVis mer

- Selv minstepensjonister vil ikke bytte bort verdigheten sin for 76 kroner dagen

Vil gi pleietrengende rabatt for å havne på dobbeltrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kronikken «Livets slutt er ikke til salgs» i Dagbladet i dag tar Pensjonistforbundet et kraftig oppgjør med regjeringens manglende evne til å gjøre noe med at 2000 eldre og pleietrengende fremdeles må bo på dobbeltrom.

«Regjeringen hevder at tiltaket om redusert betaling ved ufrivillig bruk av dobbeltrom, skal være et insentiv som gjør at kommunene strekker seg i det lengste for å sikre alle på sykehjem et rom for seg selv. Regnestykket viser imidlertid at det er en større kostnad for en kommune å skaffe en ny sykehjemsplass ved sprengt kapasitet, enn det er å miste de ekstra kronene fra pasienten. Da har dette tiltaket liten effekt», heter det i kronikken.

Pensjonistforbundet har 220 000 medlemmer og 850 lokallag rundt om i landet.

- Sovepute - Regjeringen har nå foreslått å gi kompensasjon til kommuner som ikke klarer å oppfylle eneromsgarantien, og avslag i prisen for eldre som må bo på dobbeltrom mot sin vilje. Dette er et steg i feil retning og en sovepute for norske kommuner, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

Forbundet viser til at en sykehjemsplass for en person i ett år er beregnet til om lag 970 000 kroner. Egenandelen kommunene går glipp av om den setter to på samme rom, er 21 000 kroner fra hver av dem som bor der, altså 42 000 kroner.

I tillegg blir det satt av 15 millioner kroner som kommunene får i kompensasjon.

- Regjeringen innfører med andre ord ikke bare en byråkratisk tungvint ordning, men en ordning som - forstå det den som kan - også inneholder en kompensasjon for ikke å fylle eneromsgarantien. Pensjonistforbundet mener det er de eldre og ikke kommunene som blir straffet av regjeringen gjennom dette forslaget, sier Norman og utdyper:

- Å etablere ordninger for kommuner som ikke tilbyr enerom til alle, er med på å legitimere at kommunene kan fortsette å plassere eldre på dobbeltrom.
 
Overrasket I 1997 kom Handlingsplan for eldreomsorg. Handlingsplanen inneholdt blant annet en reform som skulle sikre at alle som bor på sykehjem i over seks måneder, har rett til eget rom.

Den sittende regjering er den sjette i rekken som har mulighet til å oppfylle eneromsgarantien, påpeker Pensjonistforbundet.

Videre hevder forbundet at eldre som tilbringer siste fase av livet på et sykehjem, verken ønsker eller trenger lommepenger.

- Det de trenger og vil ha er omsorg og verdighet. Det er overraskende at dette kommer fra en regjering som har flagget eldreomsorg som så viktig gjennom partiprogrammer og valgkamp, sier Harald Olimb Norman.
 
Forbundet kjøper ikke regjeringens argument om at den enkelte som opplever å måtte bo på rom med et annet sykt menneske på sykehjem, i det minste får et plaster på såret ved å få beholde i underkant av 28.000 kroner i året eller 76 kroner dagen.

- Det er liten tvil om at selv minstepensjonister ikke vil byttet bort sin verdighet for 76 kroner dagen.

I dag tilbringer 44 prosent av nordmenn siste del av livet på sykehjem.

Ikke enig Helse- og omsorgsminister Bent Høie viser til at de i regjeringens første budsjett har økt tilskuddene til kommunene, slik at det kan bygges flere plasser og få antall dobbeltrom redusert.

- Bygging av flere plasser er det viktigste vi kan gjøre for å redusere antall eldre på dobbeltrom. Det er dette vi brukte mest penger på i budsjettet, og vi snakker om 500 plasser, sier Bent Høie til Dagbladet.

Han er ikke enig i kritikken fra Pensjonistforbundet.

- Vi er den første regjeringen som innfører en straffeordning knyttet til å plassere beboere på dobbeltrom. Dette har tidligere ikke ført med seg noen økonomisk ulempe for kommunene. Tidligere har kommunene bare spart penger på å legge to på samme rom. Samtidig mener vi det er urettferdig at folk som ufrivillig havner på dobbeltrom skal betale det samme som de som har enerom, sier Høie.

Han er heller ikke enig i at regjeringen med en kompensasjonsordning for kommuner som ikke oppfyller eneromsgarantien legitimerer fortsatt bruk av dobbeltrom.

- Kompensasjonen betyr i realiteten at straffen blir litt mindre, men det er like fullt en straff. Vi har vært opptatt av å balansere dette, slik at vi ikke havner i en situasjon hvor kommunene må kutte i tilbudene, sier Bent Høie.

SVARER PÅ KRITIKK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Christian Roth Christensen
SVARER PÅ KRITIKK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer