LØSLATT: Sjeik Omar Mahmood Abu Omar, kjent som Abu Qatada, er her fotografert i sitt hjem i Nord-London i oktober 2001. Foto: AP/SCANPIX
LØSLATT: Sjeik Omar Mahmood Abu Omar, kjent som Abu Qatada, er her fotografert i sitt hjem i Nord-London i oktober 2001. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Selv mora vil ha Storbritannias Krekar ut av landet

Britiske myndigheter kjemper for å få hatpredikanten Abu Qatada ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hatpredikanten Abu Qatada (51) - britenes parallell til vår egen mulla Krekar - har i seks år sittet innesperret mens han kjemper for å unngå å bli deportert til Jordan.

I går ble han løslatt fra fengelet Long Lartin mot kausjon, skriver The Guardian.

- Kom hjem
Abu Qatada klamrer seg fast i Storbritannia, med støtte fra Den europeiske menneskerettsdomstolen, som frykter at bevis framskaffet ved tortur kan bli brukt mot ham hvis han sendes hjem til Jordan.

Men nå har selv Abu Qatadas egen mor fått nok.

- Storbritannia gjør helt feil i å beholde min sønn. Han har vært for lenge borte. Vi vil ha ham hjem nå, sier hans mor Aisha Othman ifølge Daily Mail.

Desperat regjering Den islamistiske predikanten er fryktet fordi han har oppmuntret sine tilhengere til vold.

Mens han mor mener at han ikke er noen terrorist, har hans bror og en nær venn ifølge Daily Mail avslørt at han fram til 2001 hadde jevnlig hadde telefonkontakt med Osama bin Laden.

I den britiske regjeringen er de ifølge Daily Mail nå nærmest desperate etter å bli kvitt Abu Qatada.

Sikkerhetsminister James Brokenshire skal blant annet være i ferd med å planlegge en tur til Jordan for å skaffe seg nødvendige forsikringer om at ikke Abu Qatada vil bli utsatt for tortur hvis han deporteres.

10 000 pund i uka - Vi er fast bestemt på å få ham ut av landet. Vi vil se ham deportert. Vi ser på alle muligheter for å få det til, sier en talsmann for statsminister David Cameron ifølge avisa.

Det bør skje fort, hvis ikke bølgen av misnøye skal vokse seg større blant britene.

Ifølge Daily Mail koster det skattebetalerne 10 000 britiske pund i uka å sørge for nødvendig politibeskyttelse for Abu Qatada.