HARDE SAMMENSTØT: Egyptiske demonstranter kaster stein under sammenstøt med opprørspoliti langs en ??vei som fører til innenriksdepartementet, i nærheten av Tahrirplassen i Kairo i går. Foto: Mohammed Hossam / AFP / Scanpix
HARDE SAMMENSTØT: Egyptiske demonstranter kaster stein under sammenstøt med opprørspoliti langs en ??vei som fører til innenriksdepartementet, i nærheten av Tahrirplassen i Kairo i går. Foto: Mohammed Hossam / AFP / ScanpixVis mer

- Selv om det er politiet som bruker vold, er det militærrådets ansvar å kontrollere dem

Egypts herskende generaler sier de er lei for at flere demonstranter er blitt drept under kampene i Kairo den siste uken, men taper troverdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Militærrådet gir sin dypeste beklagelse for at Egypts lojale sønner er døde etter de siste hendelsene på Tahrir-plassen, meldte militærrådet på Facebook torsdag.

Den 39 år gamle sivilingeniøren Ali Abdelhadi, som deltar i demonstrasjonene på Tahrir-plassen, mener at militærrådets unnskyldning ikke holder.

- Selv om det er politiet som bruker vold, er det militærrådets ansvar å kontrollere dem. Det gjør de ikke, sier Abdelhadi, som mener hæren er i ferd med å miste all sin troverdighet.

Frykt for økt vold Han frykter at dagene framover, spesielt fredag, blir voldsom.

- Demonstrantene er svært sinte - både på politiet og hæren, sier han til NTB.

Demonstrantene på Tahrir-plassen krever at militærrådets leder, feltmarskalk Hussein al-Tantawi og hans menn, går av umiddelbart. De voldelige sammenstøtene med sikkerhetsstyrkene ser bare ut til å ha gjort demonstrantene mer innbitte.

Tantawi har denne uka tilsynelatende forsøkt å komme demonstrantene i møte ved å love at militæret vil gi fra seg makten umiddelbart dersom folket stemmer for det i en folkeavstemning.

Men Abdelhadi mener det slett ikke er sikkert at folket vil det, selv om stadig flere mistenker at militæret bare er ute etter å sikre egne posisjoner.

- Egypt har en stor befolkning, og det er svært mange som lever langt fra Tahrir-plassen. De får bare silte nyheter gjennom TV, og tradisjonelt stoler det egyptiske folk på hæren, forklarer han.

Han sier at det store problemet er politistyrkene, som han hevder er korrupt.

- Politistyrkene bruker sivile til å skape frykt. De bruker kriminelle for å skape utrygghet, forteller han.

Lettantennelig Men demonstrantene ser ikke ut til å bøye av.

- Også i dag er det mange mennesker på plassen. Foreløpig er stemningen rolig, men det skal lite til før det oppstår sammenstøt, forteller den norske kvinnen Ingrid Thorbjørnsrud.

Hun bor i Kairo og besøkte plassen torsdag.

- Plutselig støter grupper sammen. Man må være veldig på vakt og alltid holde seg i utkanten av menneskemengden slik at man raskt kan komme seg bort, sier hun.

Thorbjørnsrud forteller at det er en rekke mobile behandlingsenheter og apotek på Tahrir-plassen og rundt.

- Det er ganske absurd. På den ene siden av plassen ligger innenriksdepartementet, som beordrer politiet til å skyte mot demonstrantene. På den andre siden ligger helsedepartementet som sørger for at folk blir lappet sammen igjen, sier hun til NTB.

Valg som planlagt Militærrådet står fast på at valget må gå av stabelen som planlagt.

- Vi utsetter ikke valget. Dette er vårt siste ord, sier general Mamdouh Shaheen fra militærrådet ifølge Reuters.

Islamistbevegelsen Det muslimske brorskap mener også valget må gå sin gang.

Ali Abdelhadi mener det er helt galt om valget avvikles nå.

- Det er bare muslimbrødrene som ønsker at det skal gå som planlagt. Muslimbrødrene er godt forberedt, de fleste andre partier er ikke det, sier han.

- De fleste her tror ikke det kan bli et demokratisk valg nå. De frykter at det kan bli mye vold og dessuten kjøp og salg av stemmesedler. En stemme koster rundt 100 kroner i Kairo, forteller Thorbjørnsrud.

(NTB)

BARRIKADER: Egyptiske demonstranter bak en piggtråd-barrikade ved Tahrir-plassen i Kairo i dag. Foto: Mohammed Abu Zaid / AP / Scanpix
BARRIKADER: Egyptiske demonstranter bak en piggtråd-barrikade ved Tahrir-plassen i Kairo i dag. Foto: Mohammed Abu Zaid / AP / Scanpix Vis mer