Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert om Kim Jong-uns «atomknapp»-skremmeskudd:

- Selv om han er diktator, er han en ganske fornuftig fyr

Nord-Korea ekspert Vladimir Tikhonov mener Trump taper ansikt, mens Kim Jong-un viser sin rasjonelle side. Han utelukker ikke at USAs posisjon som stormakt kan forsvinne.

BESKRIVES SOM RASJONELL: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un omtales ikke i de aller verste ordelag av ekspert. Foto: NTB Scanpix
BESKRIVES SOM RASJONELL: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un omtales ikke i de aller verste ordelag av ekspert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kim Jong-un vil helt klart forsøke å svekke alliansen mellom USA og Sør-Korea, sier Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo etter Kim Jong-uns nyttårstale der diktatoren åpnet for å sende en delegasjon til vinter-OL i nabolandet i sør.

Diktatoren ytret ønske om å vise et samlet koreansk folk og ønske om et fredfylt OL, men ytret samtidig en sterk beskjed til Donald Trump om at atomknappen «alltid (står) på mitt skrivebord».

Tikhonov mener signalet Kim Jong-un sendte til USA i nyttårstalen er at han har høy selvtillit, og at han er en aktiv mann i internasjonal politikk.

- Mest sannsynlig er han interessert i Sørkoreanske investeringer og økonomi. Han ønsker en forbedring i det økonomiske forholdet til Sør-Korea og at dette skal komme Nord-Koreas økonomi til gode, sier Tikhonov.

Vil beholde makta

Tikhonov mener også at Kim Jong-un framstår som en rasjonell aktør i internasjonal politikk.

- Han viser at han ikke er krigersk, og at han ønsker å være diplomatisk. Han viser selvtillit med denne atomknappen, sier han.

Ifølge Tikhonov er det likevel ingen tvil om at Kim Jong-un ønsker å beholde makta, og derfor trår svært varsomt.

- Selv om han er en diktator, er han en ganske fornuftig fyr egentlig. Han vet at en eventuell krig vil slette Nord-Korea fra kartet. Han vil fortsette å sitte ved makta og ønsker langsiktige investeringer, sier han.

Trump taper ansikt

Ikke lenge etter at meldingene til USA fra Kim Jong-un ble kjent, gikk USAs Donald Trump ut mot Nord-Koreas leder på Twitter:

- Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men at den er mye større og kraftigere enn hans, og at min knapp virker.

- Det er mest sannsynlig sant, men med denne tvitringen taper han ansikt i koreanske øyne. Det er utsagn som blir sett på som barnslig og komisk. Han taper både ansikt for seg selv og for USA, sier Tikhonov.

At det vil bryte ut krig, er ifølge professoren lite sannsynlig.

- I Pentagon forstår man hvilke katastrofale konsekvenser dette ville få, men man kan likevel ikke utelukke veldig uheldige scenarioer som at spionfly fra USA kan bli skutt ned i nordkoreansk luftrom. Skulle dette skje, er det USAs president som bestemmer en eventuell hevn. Han er uforutsigbar, og han har virkelig den knappen, sier Tikhonov.

Sikkerhetspolitisk trussel

- Jeg tror ikke at Trump bruser med fjærene spiller noen rolle fra eller til. Nord-Korea kommer til å fortsette å utvikle sin atomvåpenkapasitet, fordi regimet ser det som sin beste beskyttelse. Jong-un-regimet så hva som skjedde med Kadhafi etter atomvåpenprogrammet. Derfor øker spenningen mellom de to landene, sier Hilmar Mjelde, postdoktor ved institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Ifølge Mjelde vil det være Nord-Koreas stadig økende atomvåpenkapasitet som eventuelt vil føre til en militær konfrontasjon.

- Nord-Korea har blitt en primær sikkerhetspolitisk trussel for USA, noe det ikke har vært tidligere. Det er en oppfatning i USA om man må foreta seg noe mer aktivt nå, sier han.

Hemmelighold

Tidligere i dag har Dagbladet meldt at det nordkoreanske regimet kan være i ferd med å gjennomføre nok en prøveoppskyting av en ballistisk rakett. Det hevder ikke navngitte amerikanske forsvarskilder ifølge NBC News.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa på en pressekonferanse tirsdag at hun også har fått med seg rapportene om den angivelige missiltesten, som skal skje i løpet av de neste dagene. Hun truet med «enda tøffere tiltak» mot Nord-Korea dersom de utfører testen, skriver Reuters.

- Det handler trolig om finansielle sanksjoner, militær tilstedeværelse på dets kyst og cybersabotasje. Vi må huske at USA foretar seg diverse diplomatisk og i hemmelighet. Denne konflikten foregår og håndteres både offentlig og i det stille​, sier Mjelde.

USA kan bli svekket

Ifølge Tikhonov kan Trumps aggressive linje gradvis føre til at relasjonen mellom Sør-Korea og USA vil forvitre selv om nasjonene har hatt sterke bindinger gjennom flere år, og Sør-Korea er avhengig av USA på mange måter.

Blant annet utgjør Trumps krigstrusler en fare for Sør-Koreas økonomi da halvparten av Sør-Koreas banker eies av utenlandske aksjonærer.

Ifølge Tikhonov ønsker Sør-Korea diplomati, stabilitet og ro. Landet ønsker med sin liberale regjering og sin fornyede «solskinnspolitikk» å forbedre forholdet til Nord-Korea og samtidig ha et godt forhold til USA, sier Tikhonov.

- Militærsamarbeidet som Sør-Korea har med USA vil mest sannsynlig fortsette slik det har gjort i mange år. Sør-Korea er avhengig av USAs militærteknologi, blant annet når det gjelder satellitter og overvåkning, men med tanke på at Trump-administrasjonen er såpass aggressiv kan det hende at Sør-Korea gradvis vil søke samarbeid med Kina, selv om ikke dette vil skje med det første, sier Tikhonov.

Professoren mener et sørkoreansk samarbeid med Kina vil få konsekvenser for USA som stormakt.

- USAs allianseforhold til Sør-Korea og Japan er kritisk for USAs militære kontroll over Nordøst-Asia. Det er 27 000 amerikanske soldater i Sør-Korea. En mer nøytral posisjonering av Sør-Korea kan bety en svekkelse av det amerikanske hegemoniet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!