Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selv om Sigrid var pakket inn og forsøkt gjemt, klarte Rasko (8) å spore henne opp

Politiet tror funnet kan gi avgjørende DNA-spor.

MARKERTE: Likhunden Rasko har vært sentral i det omfattende søket etter Sigrid Giskegjerde Schjetne. Til slutt fant han Sigrid i skogen i Oppegård. Her er han tilbake for videre undersøkelser med hundefører Kai Iversen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MARKERTE: Likhunden Rasko har vært sentral i det omfattende søket etter Sigrid Giskegjerde Schjetne. Til slutt fant han Sigrid i skogen i Oppegård. Her er han tilbake for videre undersøkelser med hundefører Kai Iversen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kjenner til detaljer rundt funnstedet.

Selv om den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at Sigrid hadde vært død i lengre tid da hun ble funnet, og at dødsårsaken har vært vanskelig å fastslå, håper politiet å finne avgjørende bevis som knytter gjerningsmenn til drapet på Sigrid.

Fordi hun var pakket inn i flere til dels tykke lag plast og tøy, og forsøkt gjemt bort, har etterforskerne tro på at de vil klare å finne DNA-spor som knytter navngitte personer til funnstedet i skogen ned en skrent bak et næringsbygg i Tømteveien i Oppegård.

Politinspektør Hanne Kristin Rohde vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om funnstedet.

- Men vi håper å finne tekniske spor, sier Rohde.

Spesialtrent Det var Oslo-politiets likhund Rasko (8,5) som fant Sigrid Giskegjerde Schjetne mandag kveld. Etter pågripelsen av de to nå drapssiktede mennene ved 21-tida mandag søkte Iversen og Rasko i skogholtet i Sofiemyr.

Selv om Sigrid var pakket inn, markerte Rasko i skogen. Sammen med Iversen kunne han dermed gi et svar på spørsmålet som har opptatt Norge den siste måneden: Hvor er Sigrid Giskegjerde Schjetne?

Rasko er spesialtrent til å finne spor etter kroppsvæsker, og til å spore opp og markere på lukten av døde mennesker. Han er en av bare seks slike hunder i Norge. Rasko ble godkjent i 2009, og har siden jobbet på en lang rekke større draps- og voldtektssaker over hele Østlandet.

Sammen med politioverbetjent Iversen har han deltatt i Sigrid-saken både da hun ble funnet mandag kveld og tidligere i etterforskningen: Dagbladets bilder viser også de to i aksjon i leiligheten til mannen som ble siktet for falsk forklaring i saken, og på Ensjø der den siktede 64-åringen hadde kontor og garasje.

Sikrer DNA Politiet jobber nå på spreng for å se om det er mulig å finne DNA-spor, som kan styrke saken mot de to drapssiktede som i dag blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

SØK: Her er Rasko utenfor leiligheten til mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SØK: Her er Rasko utenfor leiligheten til mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Privatetterforsker Per Magne Iversen, som har 20 års erfaring fra Kripos, sier politiet bruker vattpinner og vann for å skaffe ørsmå DNA-spor fra materialet som Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) var pakket inn i. Dette er en krevende jobb, men sjansen for å finne DNA styrkes ved at Sigrid var pakket inn.

- De vil sikre DNA fra dette materialet. De bruker vattpinner og vann, men kan ikke se på vattpinnen om de har funnet noe med mindre dette er blod eller sæd. Ellers må prøvene testes først, sier Iversen til Dagbladet.

Kroppsvæsker Han sier at kroppsvæsker gir den beste DNA-profilen.

- Hår er alltid dårlig, med mindre du har rota på hårstråene. Det er bedre å finne blod eller kroppsvæsker, sier Iversen.

- Har gjerningspersonen tatt mye på materialet som er brukt, kan det finnes DNA også der. Da går det an å sveipe over det, men det er en omfattende jobb. Hvor lenge DNA-et kan finnes er umulig å si; har vedkommende ligget ute kan vær og vind gjøre jobben vanskelig. DNA-en i seg selv kan ligge lenge hvis den ligger beskyttet.

GARASJE: Rasko med på søk på Ensjø, der den siktede 64-åringen har en garasje og kontor. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
GARASJE: Rasko med på søk på Ensjø, der den siktede 64-åringen har en garasje og kontor. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Raskos faste hundefører, politioverbetjent Kai Iversen i Oslo-politiet, er inneforstått med Dagbladets sak om Rasko - men ønsket ikke å kommentere denne i går kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media