«Selv om vi utnevner en bavian til partiets kandidat, må dere stemme på bavianen»

ZIMBABWES VISEPRESIDENT SIMON MUZENDA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HARARE (Dagbladet): Like før flyet lander i Harare, tar jeg opp bunken med utenlandske aviser. En etter en bretter jeg dem, slik at alle henvisninger til Zimbabwe ligger skjult inne i papirmassen. Det er sannsynligvis ikke nødvendig, men slik unngår jeg at Robert Mugabes menn på flyplassen, eller politimennene ved veisperringene, plager meg med ubehagelige spørsmål. Først når jeg er ferdig, slår det meg hvor naturlige disse forholdsreglene er blitt for meg - og for alle andre som bor i landet. Avisselgeren på hjørnet gjemmer opposisjonsavisa inne i en bunke av regjeringens hofforgan, klistremerker med støtte for opposisjonen er ikke lenger å se i bilvinduene, folk snakker lavere når de diskuterer politikk. Den langvarige krisen er etter hvert blitt til en normaltilstand, man legger nesten ikke merke til hvordan den preger hverdagen. Slik kvinner dekker til ansiktet i islamske land, har man i Zimbabwe begynt å dekke til alt som kan bli tolket som politisk eller provoserende.

ETTER Å HA HOLDT pusten i tre måneder, går Zimbabwe denne helga til valgurnene. Det kommer på ingen måte til å være et fritt eller rettferdig valg. Men det får heller være. Det er den eneste muligheten til å redde stumpene av landet og gi det en ny framtid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer