SVs LANDSMØTE: SV har i helga landsmøte på Håndtverkeren i Oslo. Under sin åpningstale på landsmøtet utpekte SV-leder Kristin Halvorsen Høyre til miljøfiende. Foto:  Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SVs LANDSMØTE: SV har i helga landsmøte på Håndtverkeren i Oslo. Under sin åpningstale på landsmøtet utpekte SV-leder Kristin Halvorsen Høyre til miljøfiende. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Selv Schwarzenegger er enig med SV

Californias guvernør er enig i miljøpolitikken til SV, mener Kristin Halvorsen. Mens Høyre er utpekt til partiets miljøpolitiske fiende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg blir ivrig nå, sa Kristin Halvorsen til sine partifeller da hun snakket om Høyres miljøpolitikk.
Det var en energisk partileder, full av selvtillit, som inntok talerstolen under SV-landsstyremøtet på Håndverkeren i Oslo i formiddag.

Ting tar lengre tid Stayer-evene, humør, og kondis var Halvorsens mantra til partifellene - og det gjentok hun opptil flere ganger:

- Det er så mange eksempler opp gjennom historien på saker som vi har tatt opp først, og som har blitt virkelighet bare seinere enn hva vi tror. Vi får angrep mot oss hele tiden — men det vi tåler det fint. Ting tar lengre tid enn hva man tror — men med klokskap og stayerevne vinner vi til slutt, sa Halvorsen til stor applaus.

Men om det å innse at ting tar lang tid er å innrømme lite gjennomslag og senke ambisjonene, avviser Halvorsen kategorisk:

- Nei, det er ikke å senke ambisjonene. Det er nettopp utålmodigheten vår som har gjort at vi har fått igjennom sakene våre. Og nå som SV er regjeringsparti har det gitt oss enda større mulighet til å få gjennomslag, sier Halvorsen til Dagbladet.
- Schwarzenegger er enig med SV  Halvorsen gjorde også Høyre til partiets miljøpolitiske hovedmotstander:
- Vi må gjøre alle oppmerksomme på at Høyre seiler under et gammelt rykte i miljøpolitikken som de ikke har fortjent. De må snakke om sin egen miljøpolitikk - eller mangel på sådan.

- Erna sa at statsministeren må ta et oljestandpunkt nå. Det hun vil er at han skal si ja. Ikke nei. På Høyres landsmøte, mens det pumpa opp olje i Mexicogulfen, vedtok de å konsekvensutrede Lofoten for olje- og gassvirksomhet. I deres program står det at de skal åpne opp for olje og gass, de er ikke interessert i rapportene om hvilke ressurser man gambler med. Høyre slipper altfor lett unna!

- Jeg gleder meg til at alle skal utfordre Høyre-politikken. Vi har så gode argumenter, og alle vet etter Mexico hva vi gambler med. Obama har tatt grep, og mange av deres egne boringer er satt på vent. 

- Selv Schwarzenegger er enig med SV — blir dere ikke litt oppmuntret av det?, sa SV-lederen til latter og applaus fra landsmøtet.

Men hvordan Halvorsen og SV skal få gjennomslag for deres politikk i miljøsaker og om olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen i møte med motstandere i egen regjering, var hun taus om i talen.

Til Dagbladet sier hun at hun ikke er bekymret for gjennomslag i miljøspørsmål i regjeringen:

- Vi har så gode argumenter og overbevisning, så det går bra, sier Halvorsen til Dagbladet.

SV i god form Halvorsen sier overfor Dagbladet at hun mener partiet nå holder stø kurs:

- Vi er i god form, og har masse politisk initiativ.

Hun mente seier for skrift- og turnus-ordningen, likelønn, delelinja i Barentshavet, er eksempler på hva SV har fått gjennom ved nettopp treenigheten av kondis, humør og stayer-evene.

Fra talerstolen var hennes oppfordring å holde presset oppe:

- Vi må huske hvor sterke vi må være for å få gjennom den ene saken etter den andre.

- Mongstad er også en sånn sak som krever kondis, humør og stayerevne. Og faste klyper. Vi som er så utålmodig at vi glemmer at det tar tid. Rensing er sånn en sak. Frem til 2005 var det flertall i for å bygge ut gasskraft uten rensing. Hadde ikke vi vunnet valget og SV stått på for at ingen nye konsesjoner skal komme uten rensing, så hadde vi ikke hatt noe Mongstad å diskutere i det hele tatt.

Nok en gang la Halvorsen til:

- Vi må være dem som har humør, kondis, stayerevne for å få Mongstad i mål - ellers blir det ikke noe av, sa Halvorsen.

  - Opposisjonen er som riksrevisjonen Halvorsen kritiserte også opposisjonen for å snakke for lite om egen politikk og for mye om å passe på at de rødgrønne gjør sitt: 

- Høyre-partiene tør ikke utfordre oss på deres egen politikk: Argumentene mot oss er at vi ikke fører mer SV-politikk og rødgrønn politikk. De er som Riksrevisjonen og vurderer oss i forhold til vårt program. Nå må vi få Høyre-politikken ut av skapet! Vi må utfordre dem. Det er jo veldig behagelig å ikke argumentere for hva man selv mener.  

  Full av guts Halvorsen sier til Dagbladet at hun hele tiden vurdere sin egen avgang som partileder, men at hun nå er full av guts og klar for å fortsette:

- Jeg overrasker meg selv. Jeg hadde ikke trodd i 1997 at jeg skulle være partileder i 2010. Jeg vurderer situasjonen annethvert år før landsmøtet. Men nå har jeg masse guts til å fortsette fremover.

Halvorsen sier hun ikke har gjort seg opp noen tanker om hvordan SV blir når hun trer av som leder, men at fremtiden er sikra:

- Vi har mange flinke folk som er unge og erfarne. Vi er bedre skodd enn mange andre i neste generasjon.

- Uhørt av Israel Under talen på landsmøtet viet Halvorsen også tid på å uttrykke avsky mot Israel boring av bistandsflåten Mavi Marmara :

- Det er uhørt, og ikke rart at verden reagerer med opprørthet og en sterkere reaksjon enn på lenge. Vi må gjøre det vi kan internasjonalt overfor Israel og USA.

Halvorsen la også vekt på at man må få det internasjonale samfunnet til å legge press på Israel:

- Vi må ikke vi stoppe dialogen med folk i  Israel. Der er det nå en Høyre-bølge som ikke er i folks interesser. Dem som jobber for å få et annet klima — dem må vi ha kontakt med — oppmuntre — gi drahjelp.

- Det var SV som var de første som anerkjente PLO og palistinernes sak. Vi må understreke at det her er en makt som okkuperer og et folk som er okkupert. Her trenger vi stayerevne og smartheten for å få til allianser for å få presset riktig for å få til en løsning.

Halvorsen trakk også frem at styrking av det kommunale barnevernet må på plass, en heving av doblet morsmål i skolen, grønn næringsutvikling, frafallet i videregående skole i sin tale til landsmøtet.