Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selv soldatene sulter i Nord-Korea

Mens Kim Jong-Il bygger privat jernbane i gave til sønnen.

SULTER: En gruppe nord-koreanske soldater avfotografert ved Sinuiju 1. mai i år. En videofilm smuglet ut fra det lukkede regimet viser at Kim Jong-Il ikke makter å gi sine egne soldater nok mat. Foto: EPA/MI GUO/SCANPIX
SULTER: En gruppe nord-koreanske soldater avfotografert ved Sinuiju 1. mai i år. En videofilm smuglet ut fra det lukkede regimet viser at Kim Jong-Il ikke makter å gi sine egne soldater nok mat. Foto: EPA/MI GUO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv ikke soldatene får nok mat i Nord-Korea, viser videoopptak som er smuglet ut fra det særdeles lukkede diktaturet med omlag 24 millioner innbyggere.

Videoopptakene, som er gitt til den austraske kringkastingen ABC, skal være gjort i skjul av en nord-koreansk undergrunnsjournalist tidligere i år, og smuglet ut via Kina, melder nyhetsbyrået AFP.

- Alle er svake. I min tropp på 100 kamerater, er halvparten underernært, sier en ung nord-koreansk soldat mens han blir filmet i skjul. Andre bilder viser foreldreløse barn som tigger mat i gatene, og et partimedlem som beordrer et matvareutsalg om å donere ris til soldatene.

Videoopptakene viser også arbeidere som bygger en privat jernbane nær hovedstaden Pyongyang.

- Denne jernbanelinjen er en gave fra Kim Jong-Il til kamerat Kim Jong-Un, sier arbeidslederen til undergrunnsjournalisten.

Kim Jong-Un er sønnen til diktator Kim Jong-Il, og ble i fjor utpekt som regimets arvtager. At det bygges private jernbanelinjer men selv soldatene sulter ses på som et tegn på at regimet til den aldrende diktatoren er svekket og ute av fokus.

- Regimet har alltid satt det militære først. Men nå makter de ikke en gang å forsyne soldatene med mat. Ris selges på markedet, mens soldatene sulter. Dette er det mest vesentlige videoopptakene viser, sier japanske Jiro Ishimaru, er den som har kontakt med undergrunnsjournalisten.

Ishimaru driver et magasin som omhandler øywenvitneskildringer om livet på innsiden av Nord-Korea.

FN har i lang tid tryglet om mer penger fra donorland for å finansiere det svært svekkede matvareprogrammet i Nord-Korea. Verdens matvareprogram fastslår at seks millioner nord-koreanere er i akutt fare for å ike få nok mat.

FORETREKKER TOG: Kim Jong-Il er togentusiast og hater å fly. Her er han på statsbesøk i Kina med sitt privattog i mai 2010. Nå bygger han en ny privat jernbane i gave til sønnen. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS/Scanpix
FORETREKKER TOG: Kim Jong-Il er togentusiast og hater å fly. Her er han på statsbesøk i Kina med sitt privattog i mai 2010. Nå bygger han en ny privat jernbane i gave til sønnen. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS/Scanpix Vis mer