Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selv to kjappe rentekutt kan bli for lite

Vanligvis er prognosene fra SSB moderate og forsiktige. Nå varsler byrået bråstans, og har analysert hva krisetiltak kan bidra med.

 Bråstans:  Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB) venter en brå men kortvarig norsk nedtur. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Bråstans: Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB) venter en brå men kortvarig norsk nedtur. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg vil nesten tro at oljeinvesteringene aldri igjen kommer opp på det nivået vi nå har hatt, sier Torbjørn Eika, forsker i SSB, ifølgeFinansavisen.

Det var ett av to «understatements» han i går serverte i forbindelse med SSBs nye makroprognoser.

- Oljeprisnedgangen er ikke fullt ut reflektert i oljeinvesteringstellingen. Det er et klart «understatement», slår Eika fast etter SSBs ringerunde med oljeselskapene.

Denne ble nemlig ferdigstilt tidlig i oktober, før det voldsomme oljeprisfallet.

Ned 12 til 16 prosent I denne tellingen, som altså er basert på priser som i dag ville fremkalt jubel, varsler oljeselskapene 16 prosent fall i oljeinvesteringene, sammenlignet med hva de trodde om 2014 for ett år siden. Investeringene har allerede begynt å falle, så fra sannsynlig 2014-nivå, varsler selskapene et fall på 14 prosent neste år, skriver Finansavisen.

I sine egne prognoser, avviker SSB noe fra hva oljeselskapene svarer, men SSB tror ikke lenger at fallet er kortvarig og at investeringene skal opp igjen fra 2016.

- Den globale toppen ble nådd i år eller i fjor, avhengig av om du regner volum eller verdi, tror Eika ifølge Finansavisen nå.

 Det betyr 12,8 prosent nedgang i 2015 og nye 7,2 prosent ned i 2016.

Langt mellom lyspunktene SSB venter nå et brått vekstfall og en kortvarig norsk nedtur. Tradisjonell eksport er tjent med kronesvekkelsen, men eller er det langt mellom lyspunktene. Delvis skyldes det at også eurosonen mister farten.

Derfor tror SSB at Norges Bank må kutte styringsrenten både i første og andre kvartal 2015. Dessuten ventes lavere marginer i bankene, slik at faktiske utlånsrenter synker med noe mer enn 0,5 prosentpoeng, skriver Finansavisen.

SSB tror også at oljeprisen er nær bunnen nå, og vil stige gradvis til 80 dollar fatet. Men selv med denne forsiktige drahjelpen, to rentekutt fra Norges Bank og en svak krone som gir gode vilkår for tradisjonell konkurranseutsatt økonomi, blir utslagene for fastlandsøkonomien kraftig negative.

Flere nyheter - Overraskende pessimistisk
SSB: Markert, men kortvarig konjunkturnedgang
Kronen svekker seg kraftig — kommer rentekuttet nå?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling