Selvangivelsen: Enkelte poster bør sjekkes nøye. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet.
Selvangivelsen: Enkelte poster bør sjekkes nøye. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet.Vis mer

Selvangivelsen: Sju poster du bør sjekke

Ekspertene mener fem minutter med selvangivelsen er nok til å gi deg en god pekepinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): For omtrent 3,4 millioner skattebetalere ble det fra i går mulig å sjekke selvangivelsen i Altinn. Tradisjonen tro på denne tiden av året kom Skattebetalerforeningen med sine skattevettregler.

Disse finner du her.

Skattebetaleren, Skattebetalerforeningens medlemsblad, mener fem minutter med selvangivelsen er nok for å gi deg en pekepinn på om du må gjøre noe mer eller ikke, og har laget en oversikt over syv poster du bør sjekke.

1) Riktig skatteklasse
Er du nygift, må du sjekke at du har blitt lignet i riktig skatteklasse. Enslige (her regnes samboere også inn) lignes i klasse 1. Ektefeller som lignes særskilt, lignes separat i klasse 1 når skatten på alminnelig inntekt og personinntekt beregnes. ifølge bladet. Har ektefellen lav eller ingen nettoinntekt (for eksempel grunnet studier), får hun eller han ingen bruk for sitt personfradrag. Da kan du lignes i klasse 2. Personfradraget er 48.800 kroner for klasse 1 og 72.000 kroner for klasse 2.

2) Byttet du jobb i fjor?
Da må du sjekke om all lønn og godtgjørelse fra alle arbeidsgivere har kommet med. Selv små beløp som overses straffes med tilleggsskatt. Ifølge Skattebetalerforeningen kan inntektssiden bli feil ved at arbeidsgiver har innmeldt beløp med feil kode. Dermed kan for eksempel diett ha blitt skattepliktig.

3) Bolig og ligningsverdi
Svært mange har for høy verdi her, men tenker kanskje ikke over det, skriver Skattebetaleren. Har din primærbolig (den du bor i) en ligningsverdi høyere enn 30 prosent av antatt markedsverdi, kan du kreve å få ligningsverdien satt ned til 30 prosent. Sekundærboliger skal verdsettes til 60 prosent av antatt markedsverdi. Overstiger ligningsverdien 72 prosent av dette, kan du kreve å få den satt ned til 72 prosent.

4) Aksjer
Har du solgt aksjer eller verdipapirer, sjekk at inngangsverdi og kjøpesum er riktig.

5) Glemte fradrag
Skatteetaten mottar ifølge Skattebetaleren ikke alle fradrag du kan ha krav på. Fradrag som renter på private lån renter på lån i utenlandsk bank sykdomsfradrag boligsalg med tap kostnader ved refinansiert lån kan være verdt å sjekke.

6) Foreldrefradrag
Du får fradrag for legitimerte kostnader til pass og stell av barn født i 2003 eller senere. For mange vil kostnader til barnehage og/eller SFO fort overstige beløpsgrensene, påpeker Skattebetalerforeningens organ. Har du hatt barnevakt? Privat dagmamma? Eller du må kjøre omvei til jobb for å levere i barnehage/SFO? I så fall er de ekstra reisekostnadene med i grunnlaget.

7) Kjøp og salg av f. eks. bil
Har du solgt bilen i løpet av 2014, sjekk at den ikke står oppført under post 4.2 i selvangivelsen. Les mer om de ulike punktene her.

Flere nyheter Rekordrask kjemperabatt - kuttet prisen med 6 mill.
Treroms leilighet steg 1,1 millioner på fire måneder
Spår fortsatt vekst i boligmarkedet