- Selve symbolet på norsk motstandskamp

Forsvarsministeren om Gunnar Sønsteby.

MODIG: Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) minnes Gunnar Sønsteby som en heltemodig motstandsmann som var kjennetegnet av ydmykhet og nøktern framtoning. Foto: Christian Roth Christensen
MODIG: Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) minnes Gunnar Sønsteby som en heltemodig motstandsmann som var kjennetegnet av ydmykhet og nøktern framtoning. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) minnes Gunnar Sønsteby som en heltemodig motstandsmann som var kjennetegnet av ydmykhet og nøktern framtoning.

Sønsteby sovnet inn på Hovseter sykehjem torsdag.

- Det gjør sterkt inntrykk når en slik usedvanlig mann når slutten av sitt liv. Vi føler dyp sorg og evig takknemlighet når vi minnes ham - en nordmann utenom det vanlige, sier Barth Eide.

Forsvarsministeren mener Sønsteby kan kalles selve symbolet på norsk motstandskamp under andre verdenskrig.

Da kampen var over og frigjøringen et faktum, fortsatte han å målbære idégrunnlaget og de verdiene han hadde kjempet for til senere generasjoner.

- Sønsteby står for meg som innbegrepet av den engasjerte samfunnsborger og forsvarsmann. I hans utrettelige opplysningsarbeid og formidlingsevne videreførte han de moralske bærebjelkene som motstandsbevegelsens arbeid var kjennetegnet av, sier forsvarsministeren.

- Hans livsoppgave var så nært knyttet til sine opplevelser under andre verdenskrig som det er mulig å komme.

(NTB)