Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selvfølgelig er det en boble

- Spørsmålet er bare hvor lenge man skal tørre å være med, sier Peter Warren.

BØRS: Peter Warren er ikke tvil om at børsen er en boble. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet
BØRS: Peter Warren er ikke tvil om at børsen er en boble. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Hittil i år har hovedindeksen på Oslo Børs klatret godt over 21 prosent, og noen begynner å få høydeskrekk.

Og siden bunnen i november 2008, etter krakket, har hovedindeksen på Oslo Børs steget 192 prosent!

Er det en boble? På sin blogg skriver Peter Warren at norske analytikere ikke har sett færre skyer på himmelen enn ved inngangen til 2008.

Han minner om at den Europeiske Sentralbanken, OECD og en rekke andre er tydelige på at risikoen ligger til nedsiden. Og i Kina advarte myndighetene senest denne uken om mulighetene for at flere banker kan kollapse.

- I denne lokale gledesrusen vil man helst overse at den formidable oppgangen vi har opplevd i år utelukkende er forankret i økningen i støttekjøp gjort av sentralbanker. Ikke nok med det, men den økonomiske utviklingen har skuffet så pass mye at støttekjøpene har blitt tvunget til å fortsette lenger i tid enn noen kunne forestille seg, sier Warren.

I de positive «analysene» vi har sett fra norsk hold er ikke disse støttekjøpene nevnt med et eneste ord. Det opprører Warren.

Kollosale støttekjøp - Historisk og logisk har disse hatt god samvariasjon, et forhold som slutter brått når pengetrykkingen og støttekjøpene tiltar for alvor. Støttekjøpene til verdens største sentralbanker har siden vært rundt 200 milliarder dollar per måned, understreker Warren.

Han forklarer at finansinvestorer takket være dette har fått en betydelig velstandsøkning som dessverre ikke gjenspeiles i tilsvarende utvikling i økonomien.

- Tvert imot har samfunnet fått en større byrde å dra på gjennom at nasjonalgjelden har økt, sier Warren.

Gjeldsbyrden har økt Han minner om at gjeldsbyrden har blitt enorm og effekten av hver krone brukt på støtte blir stadig mindre. Myndighetene vil imidlertid fortsatt stå igjen med renten som virkemiddel. En lav rente tvinger de som søker avkastning til å ta risiko i aksjemarkedet og andre steder i håp om å oppnå avkastning.

- Renten vil derfor forbli lav i lenger tid. Ulempen ved dette er imidlertid av gapet mellom utviklingen i finansmarkedene og økonomisk aktivitet blir større, skriver han i bloggen.

- Er dette en boble? Selvfølgelig er det det. Spørsmålet er bare hvor lenge man skal tørre å være med, avslutter Warren.

Flere nyheter Lottoaksjer til topps og bunns på rød børs
Investtech: Dagens aksje
Oljemygg fikk fart på sakene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media