LANDETS RIKESTE: President Marc Ravalomanana, som for øvrig gikk på ungdomsskole i Sverige, har kommet en lang vei siden den gangen han solgte yoghurt fra sykkelen sin, men nå kan han være ved veis ende. Opposisjonslederen TGV hevdet i går at de hadde tatt kontrollen over den sittende regjeringen, og deler av hæren skal også være under opposisjonens kontroll. Foto: Walter ASTRADA/Scanpix
LANDETS RIKESTE: President Marc Ravalomanana, som for øvrig gikk på ungdomsskole i Sverige, har kommet en lang vei siden den gangen han solgte yoghurt fra sykkelen sin, men nå kan han være ved veis ende. Opposisjonslederen TGV hevdet i går at de hadde tatt kontrollen over den sittende regjeringen, og deler av hæren skal også være under opposisjonens kontroll. Foto: Walter ASTRADA/ScanpixVis mer

- Selvfølgelig er jeg fremdeles president

På Madagaskar kjemper en tidligere yoghurtselger og en tidligere radio-DJ om å lede landet. Hittil er minst 135 mennesker drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden slutten av januar har Madagaskar hatt to angivelige statsledere: Marc Ravalomanana (59) og Andry Rajoelina (34).

Den første er den sittende presidenten, den andre er hovedstadens ordfører som har erklært seg selv bedre skikket til å styre landet. Begge anklager den andre for maktmisbruk.

Fredag  plasserte opprørere i hæren ut stridsvogner i hovedstaden, men ifølge regjeringen er det uklart om hele militæret støtter de opposisjonelle, skriver CNN. Tradisjonelt har de militære holdt seg nøytrale under politiske konflikter på Madagaskar.

I går hevdet opposisjonen i landet, under ledelse av Rajoelina, at de hadde avsatt president Marc Ravalomanana og regjeringen.

Dette avkrefter presidenten, som til Reuters sier at han fremdeles innehar presidentvervet.

- Selvfølgelig er jeg fremdeles president. Jeg har heller ingen planer om å si opp i løpet av det neste døgnet, sa Ravalomanana, som understreker at en eventuell tidlig avgang bare kan bestemmes av høyesterett og parlamentet.

Fra yoghurtselger til president
Det er lite trolig at president Ravalomanana, som er i dag Madagaskars rikeste mann, kommer til å gi fra seg makten frivillig.

OPPOSISJONSLEDER:  Hovedstadens ordfører, Andry Rajoelina eller TGV som han også kalles, erklærte 31. januar i år at han herved skulle styre nasjonen. Foto: Scanpix
OPPOSISJONSLEDER: Hovedstadens ordfører, Andry Rajoelina eller TGV som han også kalles, erklærte 31. januar i år at han herved skulle styre nasjonen. Foto: Scanpix Vis mer

Ravalomanana begynte karrieren sin med å selge yoghurt fra en sykkel, ifølge BBC. Etter hvert ble han en suksessrik forretningsmann og ordfører i hovedstaden. Han ble valgt til president i desember 2001, og var i begynnelsen svært populær blant folket. Nå anklages den en gang så folkekjære politikeren for å ha mistet kontakten med folket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FAO er 38 prosent av befolkningen kronisk underernærte. Samtidig har Ravalomanana kjøpt et fly til 60 millioner dollar.

Han skal også ha vært svært korrupt da han var ordfører i Antananarivo, og mye av hovedstadens enorme gjeld skal skyldes Ravalomananas vanstyre.

Den nye «folkets mann»
I 2007 ble Rajoelina, en tidligere radio-DJ, valgt til ordfører i Antananarivo. Partiet hans, Ready Young Malagasies, fikk hele 63 prosent av stemmene i valget.

Rajoelina går under tilnavnet TGV, som det franske hurtigtoget, og har overtatt Ravalomananas rolle som «folkets mann» på Madagaskar, der storparten av innbyggerne i det fattige landet lever på under to dollar dagen.

Ikke lenge etter valget begynte Rajoelina og Ravalomanana å gi hverandre skylden for Antananarivos store gjeld. Under maktkampen som fulgte, endte TGV opp med å bli lederen for hele opposisjonen på Madagaskar.

I forrige uke unngikk han presidentens forsøk på arrestere ham, og Rajoelina lever for tiden under beskyttelse fra FN, skriver Reuters.

MASSIVE OPPTØYER: Siden januar har det vært massive opptøyer i landet, og særlig i hovedstaden Antananarivo. Bildet er fra en demonstrasjon til støtte for  Rajoelina. Foto: Scanpix
MASSIVE OPPTØYER: Siden januar har det vært massive opptøyer i landet, og særlig i hovedstaden Antananarivo. Bildet er fra en demonstrasjon til støtte for Rajoelina. Foto: Scanpix Vis mer

Den politiske maktkampen har hittil kostet minst 135 menneskeliv. FN og Den afrikanske union har forgjeves forsøkt å mekle mellom partene.

For ung til å bli president
Enkelte av TGVs kritikere er usikre på om det virkelig er han som står bak den siste tidens opptøyer, eller om han  bare er en nikkedukke for den forrige presidenten, Didier Ratsiraka, som var svært uvillig til å gi fra seg makten i 2002.

Andre tror Ratsiraka og den gamle makteliten simpelthen har benyttet sjansen til å komme seg tilbake til maktens indre, skriver BBC.

Dersom TGV-Rajoelina skulle bli president i den nærmeste framtid, er det imidlertid grunnlovstridig. Loven på Madagaskar sier at en president må være minst 40 år gammel.

SOSIAL URO OG VANDALISME: De siste måneders opptøyer har gått hardt utover hovedstader, og flere butikker og markedsplasser har blitt plyndret, som denne i hovedgaten i Antananarivo. Foto: Scanpix
SOSIAL URO OG VANDALISME: De siste måneders opptøyer har gått hardt utover hovedstader, og flere butikker og markedsplasser har blitt plyndret, som denne i hovedgaten i Antananarivo. Foto: Scanpix Vis mer