Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Selvfølgelig fikk de hjelp. Det gjelder liv eller død.»

- Selvfølgelig fikk fotballspillerne hjelp til å hoppe av. Det gjelder liv eller død for dem. Det er menneskers moralske plikt å hjelpe dem, sier Winston C. Johnston fra Sierra Leone til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han og kameraten Isaac Mansaray ga sjøl flere av Freetown Vikings-spillerne råd og vink om rettigheter og strategi, da det før helga ble klart at de ønsket å hoppe av:

- På direkte spørsmål måtte vi selvsagt svare dem. De ville vite hvilke rettigheter de hadde, og hvordan de burde gå fram. Men vi oppfordret dem ikke til å hoppe av, og hjalp ikke på noen måte til under selve flukten. Vi vet ikke hvordan den foregikk, eller hvem som hjalp dem, sier Johnston og Mansaray.

- Organisert

Flyktningerådet er overbevist om at selve flukten var godt organisert. Minst tre av asylsøkerne underbygger blant annet sine søknader ved hjelp av medbrakte fotografier av mennesker som ligger drept i Freetowns gater. Guttene sier de døde var nære familiemedlemmer.

Dagbladet vet at flere av de savnede spillerne hadde med seg omfattende lister med navn, adresser og telefonnumre til sierraleonere i Danmark og Sverige.

- Ingen trygge

- Ingen er trygge i Freetown. Helt siden det ble kjent at guttene skulle til Norway Cup har mange regnet det som en selvfølge at enkelte ville benytte sjansen til å sikre seg et trygt liv i fredelige Norge. Enhver som har sett guttene i øynene, forstår at de lider og lever i fare, sier mennene, som begge tilhører det sierraleonske miljøet i Norge.

De reagerer sterkt på Flyktningerådets påstand om at guttene ikke risikerer å bli forfulgt i hjemlandet, siden de ikke er politisk aktive.

- Barn og ungdom trenger ikke å være politisk forfulgt for å bli lemlestet i Sierra Leone. Flyktningerådet er naturlig nok ille berørt over avhoppene, men det bør ikke resultere i at de nedvurderer farene innbyggerne i Freetown står overfor.

Lange samtaler

Spillerne som vendte tilbake fra Strömstad lørdag kveld, erklærte at de ikke ønsket politisk asyl. I går ble de innkvartert på Nordseter skole i Oslo.

Flere representanter for Flyktningerådet, blant dem Svein-Arne Laukli, som organiserte Norway Cup-turen, hadde i går ettermiddag lange samtaler med dem.

Stakk i går

- Hensikten var blant annet å skvære opp, sier Laukli.

Seint i går kveld stakk en av spillerne av fra skolen. Dermed er 10 av de 21 spillerne som stakk, fortsatt på rømmen. Seks av spillerne som har kommet til rette, har søkt om politisk asyl.

GA TIPS: - Det er alle menneskers plikt å hjelpe andre mennesker i nød. Vi håper sierraleonere i Norge står sammen, og jobber for at guttene får bli landet, sier Winston C. Johnston og Isaac Mansaray.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media