- Selvfølgelig hadde jeg sagt ja til bin Laden

Pål Refsdal på eksklusiv al-Qaida-liste til tiårsjubileet for angrepet på New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først i dag fikk den norske frilansjournalisten Pål Refsdal vite at han var en av de 50 «utvalgte» journalistene som skulle få eksklusiv tilgang til jubileumsmateriale og til al-Qaida-ledelsen i forbindelse med tiårsjubileet i fjor høst for 11. september-angrepet mot New York og andre mål på den amerikanske østkysten.

Refsdals navn dukker opp i dokumenter som ble funnet under det USA-ledede dødsraidet mot boligen til al-Qaida-leder Osama bin Laden i Pakistan.

Dokumentet er trolig skrevet av det amerikanskfødte al-Qaida-medlemmet Adam Gadhan, også kalt Azzam-amerikaneren.

- Hvem hadde sagt nei? - Nå er det for seint, men selvfølgelig hadde jeg takket ja til å møte bin Laden. Hvilken journalist hadde sagt nei til det, sier Refsdal til Dagbladet fra mindre terrorutsatt sone hjemme i Bærum.

Han understreker at det er dagliglivet på «den andre siden» han er interessert i når han lager reportasjer, ikke spesielt toppledernes budskap.

Han peker samtidig på at det skulle svært mye til om et slikt intervju hadde latt seg gjennomføre i praksis med de sikkerhetstiltak apparatet rundt bin Laden hadde før han ble drept.

Pål Refsdal ble tatt til fange av en Taliban-gruppering da han var på reportasje i Afghanistan i 2009 på innsiden av «fiendens» linjer.

Han ble først sluppet fri etter medvirkning fra norske myndigheter.

Refsdal jobber med flere reportasjeprosjekter fra islam-inspirerte opprørsbevegelser.

I vinter har han vært en periode i Somalia, og har blant annet vist Dagbladet hvor enkelt det er å skaffe seg et falskt somalisk pass.

Selv tror Refsdal at navnet hans ble notert av bin Ladens «pr-gruppe» etter at han ble intervjuet av CNN og presenterte egne filmopptak i et time langt program om dagliglivet til Talibans fotsoldater.

- I min bransje er det positivt at jeg blir lagt merke til. Jeg hadde ikke hørt om at jeg sto på en slik «eksklusiv» liste før jeg ble konfrontert av NTB i dag om denne rapporten, sier Refsdal til Dagbladet.

Han har lest den amerikanske oversettelsen av rapporten, og stoler ikke på alt som står der etter å ha sjekket et par sentrale punkter mot originalspråket.

- Det er mye Google translate uten at budskapet er sjekket opp mot virkeligheten. Taliban er blant annet oversatt til «studenter» i den amerikanske oversettelsen. Språklig sett er det riktig, men det er jo ikke studenter det er snakk om i denne sammenhengen.

Ble muslim - Har det noen betydning for interessen at du konverterte til å bli muslim i forbindelse med gisselsituasjonen i Afghanistan?

- Det tror jeg ikke. Islamsk tro er ingen gratisbillett inn til hierarkiet i slik sammenheng. I sin pr-tenking er jihadist-bevegelsene snarere opptatt av å være i kontakt med journalister som har legitimitet i den vestlige verden. Det som teller er at du enten har kommet til orde i sterke medier, som CNN, eller at de liker reportasjene dine. Da kan du like gjerne skrive for  en skoleavis som for store, innflytelsesrike medier, analyserer frilansjournalist Pål Refsdal.

 TOPP TRE:  En plakat fotografert i en park i Kabul 4. mars  2009 med trekløveret som da ble regnet for Al-Qiadas mesterhjerner: fra venstre  Osama bin Laden, Adam Gadhan (som trolig har merket seg Pål Refsdals navn )og  Taliban-leder Mulla Mohammed Omar. ARKIVFOTO: AFP/NTB SCANPIX.
TOPP TRE: En plakat fotografert i en park i Kabul 4. mars 2009 med trekløveret som da ble regnet for Al-Qiadas mesterhjerner: fra venstre Osama bin Laden, Adam Gadhan (som trolig har merket seg Pål Refsdals navn )og Taliban-leder Mulla Mohammed Omar. ARKIVFOTO: AFP/NTB SCANPIX. Vis mer