Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Selvfølgelig kan de ikke bore i korallområdet

Når bunntråling er forbudt, må oljeboring også være det, mener Fiskeridepartementet.

 NORSKE KORALLER: Sjøtre og medusahode. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet.
NORSKE KORALLER: Sjøtre og medusahode. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fiskeri- og kystdepartementet mener at korallområdet på Sularyggen ikke bør åpnes for prøveboring, siden området er vernet for bunntråling.

-Må vi ta hensyn til naturverdier, så må vi det, sier statssekretær Vidar Ulriksen i Fiskeri- og kystdepartmentet til Dagbladet.no.

Dagbladet.no skrev i helga at Olje- og energidepartementet har gitt tillatelse til prøveboring i et vernet korallområde utenfor kysten av Sør-Trøndelag.

Dyphavskorallene er unike på verdensbasis, nasjonalt vernet for bunntråling og nominert av norske myndigheter til internasjonalt verneområde under OSPAR-konvensjonen.

Statssekretær Robin Martin Kåss i Olje- og energidepartementet sier det ikke vil være fare for skader på korallrevet som ikke kan tolereres. Korallekspert ved Havforskningsinstituttet, Jan Helge Fosså, mener derimot at de spesielle korallene ikke skal tåle noe som helst av menneskelig aktivitet.

Vidar Ulriksen i Fiskeridepartementet er opptatt av at fiskerinæringa og oljenæringa skal behandles likt.

-Det må være strenge krav til all aktivitet i området. Selvfølgelig kan det ikke bli snakk om å tillate noe i det området det er koraller i, og det sier seg selv at vi er interessert i å ha samme regler for all aktivitet for å verne korallene. Hvis naturverdier skal vernes, er det likegyldig hvilke næringsinteresser som må gå til sides. Det er vel ingen som ønsker å gjøre forskjell på næringsaktivitet, sier Ulriksen.

I MOT BORING VED REVET: Statssekretær  Vidar Ulriksen i Fiskeridepartementet. Foto: Regjeringen.no
I MOT BORING VED REVET: Statssekretær Vidar Ulriksen i Fiskeridepartementet. Foto: Regjeringen.no Vis mer

Fiskeridepartementet har vært i kontakt med Olje- og energidepartementet om saken, og vedgår at der er en interessekonflikt mellom departementene.

-Vi sitter med ulike hensyn i forhold til de ulike departementene vi ivaretar. Jeg ser på det som helt naturlig, sier Ulriksen.

Det vil ennå ta noe tid før leteboringen kan starte. Først er GDF Suez avhengig av en utslippstillatelse fra Statens forurensingstilsyn (SFT). Søknaden skal etter planen sendes inn rundt 20. mars. Saken skal ut på fire ukers høring, der alle berørte instanser, deriblant Havforskningsinstituttet, skal si sin mening. Petroleumstilsynet må også gi samtykke til leteboring, uti fra SFT og Helsetilsynets vurderinger av helse, miljø og sikkerhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling