Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selvfølgelig kan jeg vinne. Vi kan vinne

Donald Trump i storslag før alvoret begynner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLINTON, IOWA (Dagbladet): - Selvfølgelig kan jeg vinne. Vi kan vinne, sier Donald Trump til Dagbladet.

Han tar æresrunden blant de omkring 2000 frammøtte i gymsalen på Clinton middle school i småbyen i Iowa.

I morgen går startskuddet for primærvalget i presidentkappløpet 2016. Der vil medlemmer av Det republikanske partiet og Det demokratiske partiet samles i lokale forsamlingshus og velge sin kandidat. For Trump handler det om å sanke hver og en av disse stemme.  

I Iowa har Trump og Texas-senator Ted Cruz knivet om førsteplassen på meningsmålingene. I den siste og mest anerkjente meningsmålingen for Iowa, har imidlertid Trump tatt over ledelsen, og kan se ut til å vinne delstaten.

Rockestjerne Han bruker et kvarter på å signere capser og T-skjorter med «Make America great again»-logo og tar selfier med håpefulle velgere. For mange av dem er han mer en rockestjerne enn en politiker. Og i sluttspurten reiser han og de andre kandidatene i krik og krok av Iowa for å få med seg flest mulig.

Publikummet hans på dette arrangementet på helt nye Clinton middle school er 99,9 prosent hvite amerikanere. Mange av dem står til beskrivelsen som er gitt Trumps velgergruppe, nemlig hvite, middelaldrende menn som er lei politikerne i Washington, D.C. De aller flest er helt vanlige amerikanere, som er her med famiiene sine.

- Han har ingen feil ved seg. Vi føler vi er sviktet fra før, og det som skjer i Washington, D.C. er galskap. Trump er rik og har vist at han kan håndtere seg selv, sier bruktbilforhandler Gary Gerdens.

- Jeg synes han kan roe seg ned litt og oppføre seg. Men om han blir president, vil han behandle folk bra. Jeg synes dessuten han kan betale 65 år gamle damer litt mer, skyter kona Katherine inn.

I FORM: Dagene før nominasjonsmøtene i Iowa er svært hektisk for kandidatene. Donald Trump flyr selv rundt i sitt eget privatfly, men hadde problemer med å lande på flere småflyplasser i Iowa. - Flyet mitt er for stort, sa Trump til stor latter fra salen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I FORM: Dagene før nominasjonsmøtene i Iowa er svært hektisk for kandidatene. Donald Trump flyr selv rundt i sitt eget privatfly, men hadde problemer med å lande på flere småflyplasser i Iowa. - Flyet mitt er for stort, sa Trump til stor latter fra salen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trump håndterer et stor publikum bedre enn de fleste. Han tar meningsmålinger blant tilhørerne om det er verst at Ted Cruz født i Canada, eller at han har tatt imot penger fra storbanker uten å opplyse om det.

Publikum er samstemte: Ted Cruz' kanadiske bakgrunn er verst.

Splittede meninger Utenfor lokalet står 26 år gamle Liz Holland. Hun har blått hår, piercing i nesa og leppa og en stor lue tredd over huet.

- Se på meg, da! Tror du jeg støtter Trump? «Bernie for president» roper hun.

- Jeg tror jeg er her av samme grunn som dere, bare for å se hvem som kommer hit og hvem som vil stemme på Trump. Jeg kan ikke se for meg ham som president. Å si de mest rasistiske tingene du kommer på, er kanskje ingen god idé om du skal representere hele dette landet, mener hun.

Hun og venninna Abby Shadel har trykket opp egne T-skjorter med motive «Dump for trump». Ansiktet til Trump er limt på den twerkende kroppen til en slags Miley Cyrus/Nicki Minaj-hybrid.

- Jeg takler ikke når Trump er stygg med kvinner, sier hun og viser stolt fram T-skjorta.

Bygg en vegg De to Sanders-venninnene blir utenfor gymsalen. Innenfor står spenningen i taket før Trump skal på scenen. For mange er det første gang de ser Trump i levende live. Noen er fast bestemt på at han er deres kandidat. Andre er her for å gjøre opp en mening før i morgen.

VELGER BERNIE: Liz Holland og Abby Shadel var ved Trump-arrangementet bare for å observere hvem som kom dit. 26-åringen Holland fikk noen lange blikk på grunn av denne T-skjorta.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VELGER BERNIE: Liz Holland og Abby Shadel var ved Trump-arrangementet bare for å observere hvem som kom dit. 26-åringen Holland fikk noen lange blikk på grunn av denne T-skjorta. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Jubelen står i taket når Trump erklærer sitt kjente standpunkt:

- Vi skal bygge en mur til Mexico, og vi skal få meksikanerne til å betale for den. Aner dere hvor mye penger Mexico tjener på oss? Vi skal ikke ha en tre meter høy mur hvor de kan kaste narkotikaen over til oss og vi kaster pengene til dem. Vi skal ha 13,5 meter høy mur med en stor Trump-logo, sier han til latter og applaus.

Han snakker ikke så mye om debatten han valgte å stå over torsdag kveld. Med unntak av noen få stikk mot Ted Cruz, Jeb Bush og Hillary Clinton, er Trump langt fra oppsiktsvekkende. Selv om Trump er blitt beskyldt for både rasisme og sexisme, virker ikke det å påvirke for mange av velgerne hans.

- Han har ikke rettet kvinnekommentarer mot meg, så jeg tar meg ikke nær av det. Det er ikke lett å være Trump-sympatisør når du er kvinne, men jeg tror ikke han virkelig mener det, sier Tracy Griser, som har tatt med seg sin 17 år gamle sønn Collin og kompisen hans Damion Mitchell.

Fordømt Donald Trump er fordømt og latterliggjort av storparten av mainstream-mediene i USA. Mange av hans velgere føler det andre veien.

- Mediene fornærmer meg og folk generelt. De vrir og vender på det han sier, sier Todd Pruess.

Han betegner seg selv som en typisk Trump-velger. Han er lei den politiske eliten og politisk korrekthet. Han driver i tillegg sin egen småbedrift og har troa på at Trump kan gi den amerikanske økonomien et etterlengtet løft.

POPULÆR: Omringet av et halvt dusin livvakter, tok Trump æresrundet foran det engasjerte publikummet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR: Omringet av et halvt dusin livvakter, tok Trump æresrundet foran det engasjerte publikummet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste er økonomien, og Trump er ikke til salgs. Innvandring er også viktig. Vi må bygge en mur, fordi vi kan ikke ta vare på alle. Jeg er sikker på at Trump kan vinne, både nå og i november, sier Preuss til Dagbladet.

IKKE FORNÆRMET: Tracy Griser tok med seg sønnen Collin og kompisen Damon Mitchell (17) et bilde av Donald Trump, selv om de to ikke kan stemme. Hun reiste på arrangementet for å ta en avgjørelse om Trump er den rette.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE FORNÆRMET: Tracy Griser tok med seg sønnen Collin og kompisen Damon Mitchell (17) et bilde av Donald Trump, selv om de to ikke kan stemme. Hun reiste på arrangementet for å ta en avgjørelse om Trump er den rette. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer