SELVFORSVAR OG SU-VERVING:  Statssekretær Kirsti Bergstø var SU-leder da handlingplanen med selvforsvarskurs som skulle "passe" til medlemsverving ble vedtatt.  Arkivfoto: Berit Roald / Scanpix.
SELVFORSVAR OG SU-VERVING: Statssekretær Kirsti Bergstø var SU-leder da handlingplanen med selvforsvarskurs som skulle "passe" til medlemsverving ble vedtatt. Arkivfoto: Berit Roald / Scanpix.Vis mer

- Selvforsvar godt utgangspunkt for å verve flere medlemmer

SV-statssekretær bevilget penger til politisk handlingsplan hun selv fikk vedtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De omstridte bevilgningene fra den politiske SV-ledelsen i Barne- og likestillingsdepartementet inngikk i en plan for å verve medlemmer til eget parti, viser interne dokumenter fra SVs ungdomsorganisasjon Sosialistik Ungdom (SU), som Klassekampen har fått tilgang til.

Selvforsvarskursene som statsråd Audun Lysbakken og hans nære politiske rådgivere i departementet bevilget penger til mot rådene fra embetsverket i samme departementet, skulle brukes i forbindelse med stortingsvalget 2009 for å nå ut til ungdommen.

Statssekretær Kirsti Bergstø i Barne- og likestillings- og inkluderingsdepartementet var leder i SU da handlingsplanen ble vedtatt.

I en intern kursmanual skrevet av SU-nestleder Ebba Boye, er «vil du vite mer om SU» oppført som fast punkt på selvforsvarskursene, ifølge NTB.

Ebba Boye er styremedlem i organisasjonen, som av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet før jul ble tildelt 154.000 kroner for å holde feministisk selvforsvarskurs i skolen.

- Pengegaver Bergstø har ikke uttalt seg siden den interne bevilgningsskandalen ble avslørt av Dagbladet.

Dokumenter som er lagt fram fra departementet i forbindelse med den interne granskingen de siste dagene, viser at det var Bergtø som ignorerte embetsverkets råd om ikke å bevilge disse pengene til SUs eget formål.

Seinest på en pressekonferanse sist onsdag sa SV-statsråd og påtroppende partileder Audun Lysbakken at alle dokumenter om denne saken fra departementet var lagt fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladet vet at flere dokumenter ikke var lagt fram på tross av Audun Lysbakkens forsikringer, og i helgen jobbet statsråden og ledelsen i departementet med «oppryddingen».

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite skal granske alle sider av denne saken, som ligner på «pengegaver» til egne formål utenfor regulære bevilgningsrutiner.

Høyres Per-Kristian Foss har hevdet at departementet har fungert som et bevilgningskontor for Sosialistisk Ungdom.
 
- Verve flere medlemmer «Arbeidet med feministisk selvforsvar må videreføres, da dette avler mer aktivitet, og er et godt utgangspunkt for å verve flere medlemmer, heter det i Sosialistisk Ungdoms handlingsplan som ble vedtatt på landsmøtet i 2008. «Det skal være et mål å ha flere lavterskel aktivitetstilbud, særlig feministisk selvforsvar, rett før og rett etter valget», står det i handlingsplanen, som ble vedtatt i Kirsto Bergstøs ledertid i SU.

Dagens SU-leder Olav Magnus Linge nekter for at selvforsvarskursene har blitt brukt til verving.

- Merkelig formulering Men han skjønner at spørsmålet blir reist utfra formuleringene i egen handlingsplan.

- Det er en merkelig formulering, vi har hatt en policy på dette i alle år. Men kursene skaper et godt inntrykk av SU, det har kanskje vært tenkningen her, sier han til Klassekampen. — Selvforsvarskurs har ingen vervefunksjon, faktisk har det en uttalt ikke-verve-funksjon. Det er nedlagt totalforbud mot å drive enhver form for partipolitikk eller ideologisk aktivitet under disse kursene. Jeg har aldri hørt om noen som har blitt vervet på et selvforsvarskurs, sier Linge.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Kirsti Bergstø er sykmeldt. Det stemmer ikke. Hun har hatt influensa, men kom tilbake på jobb i går.