Selvklonende mutert kreps tar over elver og innsjøer over hele verden

Marmorkrepsen reproduserer seg ved kloning, har spredt seg fra Tyskland til Madagaskar og Japan, og er umulig å bli kvitt. - En skummel art, sier norsk forsker.

- SKUMMEL ART: Marmorkrepsen er ikke observert i Norge, men svenskene har hatt tilfeller der arten er oppdaget ute i naturen. Foto: Zfaulkes / Wikimedia Commons
- SKUMMEL ART: Marmorkrepsen er ikke observert i Norge, men svenskene har hatt tilfeller der arten er oppdaget ute i naturen. Foto: Zfaulkes / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kom til verden først for 25 år siden, men marmorkrepsen har allerede spredt seg globalt - ved å klone seg selv. Populasjonen kan ifølge Independent spores tilbake til et tysk akvarium, der hunnene ble avlet fram med mulighet til å reprodusere seg uten å få eggene befruktet av hanner.

Det vil si at hver eneste kreps som klones, er en eksakt kopi av moren. Evnen til å reprodusere seg raskt har gjort dem ettertraktet i akvariehandelen.

Det var imidlertid ikke før dyrene fant veien ut i nasjonale og internasjonale farvann at reproduksjonen gikk ut av kontroll.

- Vi visste at marmorkrepsen kunne reprodusere seg på egenhånd etter at de var sluppet ut i naturen. Det vi ikke visste var hvor rask og effektiv den var, sier Frank Lyko, medforsker på studien.

Slår full alarm

I løpet av de siste fem årene har Lyko og kollegaene hans undersøkt krepsens gener, og i en forskningsrapport publisert sist mandag avslører de at en eneste kreps kan produsere hundrevis av egg på en gang.

De siste årene har krepsdyret også vært til salg over disk i Tyskland, og flere har satt dem ut i landets farvann. Marmorkrepsen spredte seg over hele Europa i rekordfart. De lever nå vilt i Tsjekkia, Ungarn, Kroatia, Ukraina og Japan.

I 2007 nådde den også Madagaskar, der flere millioner av dem har blitt reprodusert. Nå trues lokale krepsdyr på flere kontinenter, og forskerne på studien bekymrer seg over hvordan det påvirker det lokale dyrelivet og landbruket i regionene.

Andre krepsearter skaper nemlig ofte problemer i økosystemene i de nye miljøene de ankommer. Grunnen er at de livnærer seg på dyrelivet eller tapper det for sine ressurser, skriver New York Times.

Forbudt i EU

Fordi krepsdyret truer økosystemet i elver og innsjøer over hele verden, forbys den nå i EU.

Likevel beskriver forskerne i av en studie som dokumenterer krepsdyrets spredning som «den potensielt farligste fremmede krepsarten som sprer seg over europeiske- og andre land».

- Rasen er veldig aggressiv, og hvis den får fortsette å reprodusere seg, kan den utrydde stedegne arter, sier Lyko.

- En skummel art

I Norden er marmorkrepsen foreløpig en relativt ukjent art. Ifølge forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Stein I. Johnsen, er det uvisst om krepsen i det hele tatt kan etablere seg her på grunn av lave temperaturer.

Dersom krepsen imidlertid klarer å tilpasse seg det nordiske klimaet, slik blant annet iberiaskogsneglen (brunsneglen) gjorde, er ikke forskeren i tvil om farene arten representerer.

- Det er en skummel art, siden den kan ta over på en slik måte som man ser i enkelte vassdrag. Den kan også bære med seg krepsepest og spre dette, sier Johnsen til Dagbladet.

Forskeren beskriver krepsens egenskap til å utføre partenogenese, eller såkalt jomfrufødsel, som svært spesiell. Arten er den eneste av tifotkrepsene som kan gjøre dette, og det fører til at ett enkelt individ kan være opphav til en hel populasjon.

- Dette har trolig oppstått gjennom en makromutasjon, og gjør at det kreves bare ett individ for å ta over et stort område, for den formerer seg svært raskt, slår Johnsen fast.

Mystiske funn i Sverige

Marmorkrepsen er så langt ikke observert i Norge. Svenskene har på sin side hatt tilfeller hvor man mener arten er oppdaget ute i naturen.

I 2012 ble det funnet 12 individer av en privatperson i en Märstaån, ei elv i de sentrale delene av Sverige. Svenskene forsøkte å fange flere individer på samme sted i 2013 og 2014 ved å sette ut enorme mengder teiner over lang tid. Forsøket endte imidlertid resultatløst.

Det hevdes også at det er gjort et annet funn utendørs i Sverige, uten at dette noen gang har blitt bekreftet vitenskapelig.

Innendørs er det derimot bekreftet at det er gjort to funn i akvarium. Disse ble gjort i henholdsvis et privat hjem og en akvariebutikk. Eieren av akvariebutikken ble ifølge Johnsen dømt av den svenske domstolen etter funnet.

Til tross for at marmorkrepsen så langt ikke har dukket opp i Norge, er han ikke i tvil om hvilken fare den representerer for økosystemene der den får fotfeste.

- Dersom en tett bestand etableres, vil det gi store ringvirkninger ved at den kan påvirke tettheten av plantearter, snegler og enkelte insekter. Med andre ord kan den påvirke og endre hele områder i innsjøer og vassdrag, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer