LETEOMRÅDET: De tre mennene fra Jæren er savnet i dette området, ved Søndre Strømfjord på Vest-Grønland. Foto: LEIFF JOSEFSEN/SCANPIX
LETEOMRÅDET: De tre mennene fra Jæren er savnet i dette området, ved Søndre Strømfjord på Vest-Grønland. Foto: LEIFF JOSEFSEN/SCANPIXVis mer

Selvlaget flåte funnet i elva

Leteaksjonen på Grønland fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
NUUK/OSLO (Dagbladet): Letingen etter de tre savnede nordmennene som er savnet på Grønland, fortsetter. Det opplyser politiet til Dagbladet.

- Vi vil fortsette med å lete med hunder og helikopter langs elva der vi fant den omkomne personen og gjenstandene i går, sier Morten Nielsen, visepolitimester i Søndre Strømfjord (Kangerlussuaq), til Dagbladet.

I tillegg opplyser politiet i dag at de har funnet det som trolig er en selvlaget flåte, i elva i leteområdet.

Madrasser og greiner - Det ser ut som de har laget seg en flåte som de har forsøkt å komme seg over elva med, men så har de blitt overrasket av den sterke strømmen i elva. Det er teorien vi jobber ut fra nå, sier visepolitimesteren.

Den antatte flåten består ifølge Nielsen av flere oppblåsbare madrasser med noen kvister bundet rundt.

- Har de blitt tatt av strømmen, så finner vi dem langs elva lenger ned eller i fjorden, sier Nielsen til Dagbladet.

Nielsens kollega Farde Olsen legger ikke skjul på at optimismen med tanke på å finne de tre nordmennene i live er liten.

- Vi er mye mer bekymret nå enn i går, vi anser muligheten for å finne overlevende som svært liten, sier politibetjenten til Aftenbladet.no.

Møte Søket, som har pågått i Paradisdalen et stykke utenfor Søndre Strømfjord, er vurdert avsluttet fordi politiet mener det er begrenset hvor langt de tre nordmennene kan ha kommet, og fordi letemannskapene har saumfart hele området som de mener det er nødvendig å undersøke.

Nå fortsetter altså letingen likevel, etter et internt møte i politiet og letemannskapene i dag.

Visepolitimester Nielsen sier det er litt overskyet, men fint søkevær i området.

Død mann funnet Magnar Haarr (24), Tormod Aniksdal (24) og Jonas Reiestad (31) har vært savnet siden de ikke møtte en mann på avtalt sted og til avtalt tid på fredag, og en stor leteaksjon har siden pågått i regi av det lokale politiet i Søndre Strømfjord.

I går ble en død mann funnet i leteområdet, og det antas at han er en av nordmennene. Dette er imidlertid ikke fastslått, siden identifisering ennå ikke er gjennomført. Også ryggsekker og liggeunderlag som tilhører de tre, er funnet i forkant av flåtefunnet i dag.

Visepolitimester Nielsen opplyser at Grønlands-politiet samarbeider med norske myndigheter om å få identifisert den døde.

Det er nå ti dager siden de tre mennene la ut på turen.

Gåte Det er en gåte hva som kan ha skjedd med nordmennene; det er gode og oversiktlige forhold i Paradisdalen. Polfarer Sjur Mørdre forteller imdlertid til Dagbladet at det enkelte steder langs elvebredden fins kvikksand, dessuten kan elva enkelte steder være vanskelig å krysse.

Pårørende til de savnede vurderer nå om de skal iverksette en privat leteaksjon. Det inkluderer å chartre et fly, siden de regulære avgangene er sjeldne.

SAVNET: F.v. Jonas Reiestad (31), Tormod Aniksdal (24) og Magnar Haarr (24) har vært savnet på Grønland siden fredag. Foto: PRIVAT
SAVNET: F.v. Jonas Reiestad (31), Tormod Aniksdal (24) og Magnar Haarr (24) har vært savnet på Grønland siden fredag. Foto: PRIVAT Vis mer