NYTT TERROANGREP:  Mens de skadde og redde flyktet fra eksplosjonen, lå de døde igjen. Fem personer mistet livet i dagens terrorangrep i Tyrkia, det fjerde angrepet i landet i år. Foto: AFP PHOTO / ILHAS NEWS AGENCY / STR / NTB Scanpix
NYTT TERROANGREP: Mens de skadde og redde flyktet fra eksplosjonen, lå de døde igjen. Fem personer mistet livet i dagens terrorangrep i Tyrkia, det fjerde angrepet i landet i år. Foto: AFP PHOTO / ILHAS NEWS AGENCY / STR / NTB ScanpixVis mer

Selvmordbomber slo til i handlegate i Istanbul: - Alle skrek og løp vekk

Fem ble drept i terrorangrep mot en populær shoppinggate i Istanbul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag markerer det fjerde terrorangrepet i Tyrkia i 2016. En selvmordsbomber tok seg til den sentrale handlegata Istiklal, nær Taksim square i Istanbul, og trykket på utløseren.

Ifølge vitner ble flere av de skadde slått i bakken og kavet for å komme seg opp og løpe bort. De første bildene fra stedet viser flere mennesker som prøver å komme seg vekk. Det brøt ut panikk. Fem personer er døde og 24 personer er skadd.

- Folk skjønte ikke hva som foregikk. Det var veldig kaotisk. Alle skrek og løp vekk, sier Uwes Shehadeh til BBC.

Han sto 500 meter unna da bomba gikk av og hørte en «forferdelig lyd». Ifølge CNN Turk kan selvmordbomberen egentlig ha siktet seg inn på et annet mål, men bomba gikk av for tidlig. Bomba gikk av i handlegata, men ikke langt fra et lokalt myndighetskontor.

En kilde i staten sier også til Reuters at selvmordsbomberen egentlig var på vei til et sted med flere mennesker.

- Istanbul er i høyberedskap og folk er veldig bekymret for hva som vil bli det neste, sier Shehadeh til BBC.

Tysk forvarsel Tyskland stengte torsdag og fredag konsulatet sitt nær handlegata, fordi de mente å ha avdekket terrorplaner mot tyske mål. Tyske skoler i Istanbul, flere av dem i nærheten av Taksim, holdt også stengt.

Ifølge The Guardian beskyldte guvernøren av Istanbul Tyskland for å skape panikk og for å reagere prematurt på «ubekreftet informasjon»

Så smalt det i Istanbul i dag. Igjen. Det er ikke klart hvem som sto bak dagens terrorangrep. I tillegg til terrorgruppa IS, har tyrkiske militante grupper også stått bak angrep i Tyrkia det siste året.

- De vil skremme Tyrkia med disse angrepene. De vil at borgerne skal låse seg selv inne. De vil at folk ikke skal kunne gå ut av hjemmene sine. Men nei, de kan gjøre hva de vil, men vi skal ikke bli vant til terror, sier visestatsminister Numan Kurtulmu? i en uttalelse.

Terror på terror Men terrorangrepene har kommet på rekke og rad for Tyrkia i 2016. I januar ble ti tyskere drept da en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta i bydelen Sultanahmet i Istanbuls gamleby, like ved Den blå moskeen.

Tyrkiske myndigheter sier IS sto bak dette angrepet.

I februar døde minst 28 mennesker da en bilbombe eksploderte ved siden av en militærbuss i Ankara.

Forrige søndag ble 37 mennesker drept i en bombeangrep i Ankara, som den militante gruppa Kurdistan Freedom Falcons (Tak) har tatt på seg ansvaret for.