Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selvmordene er et PR-stunt

Colleen Graffy ved det amerikanske utenriksdepartementet kommenterer selvmordene på Guantanamo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Lørdag ble det kjent at tre av de innsatte ved fangeleiren Guantanamo Bay på Cuba hadde tatt sine liv. De ble funnet på sine celler, der de hadde hengt seg selv ved å ta i bruk sengetøy som reip.

Colleen Graffy er talskvinne ved det amerikanske utenriksdepartementet. Søndag presenterte hun et et svært kontroversielt synspunkt under et  intervju med

BBC

.

- Et bra PR-stunt for å tiltrekke seg oppmerksomhet, uttalte hun.

- Helt unødvendig

Graffy sa videre at selvmordene var en del av en strategi og «en taktikk for å fremme jihad-bevegelsen sak», og at selvmordene var helt unødvendige siden alle hadde mulighet til å fremme sin sak ved hjelp av andre metoder. Alle hadde tilgang til advokater, epost og mulighet til å sende brev til sine familer, ifølge Graffy.

Ken Roth, leder av Human Rights Watch i New York, er av en annen oppfatning. Han mener fangene sannsyneligvis ble drevet til selvmord av fortvilelse.

GUANTANAMO BAY: Ved den amerikanske fangeleieren på Cuba ble tre innsatte funnet etter å ha tatt sine liv. Foto: REUTERS
GUANTANAMO BAY: Ved den amerikanske fangeleieren på Cuba ble tre innsatte funnet etter å ha tatt sine liv. Foto: REUTERS Vis mer

- Disse menneskene er fortvilte fordi de blir holdt fanget ulovlig. De ser ingen utvei, sier Roth til BBC.

«Bay One»

Alle de tre fangene satt på avdelingen «Bay One», den delen av leiren med høyest sikkerhetsanstaltninger på hele Guantanamo. En militør undersøkelse av selvmordene er under oppseiling.

Identiteten til de tre fangene, to fra Saudi-Arabia og en fra Jemen, ble offentliggjort av amerikanske myndigheter natt til mandag. En av fangene skulle flyttes til en annen avdeling, de to andre hadde tilknytninger til al-qaida og Taliban.

Siden leiren ble åpnet for fire år siden har mange selvmordsforsøk funnet sted. Dette var første gang de ble fullbyrdet.

- Selvmordene er et PR-stunt
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling