Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selvmordsaksjon i Tel Aviv

En mann sprengte seg i lufta blant ungdommer utenfor et diskotek. Minst 50 mennesker skadd og minst fire er døde. Hizbollah mistenkes for å stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den israelsk-palestinske tilnærmingen som har pågått siden Yassir Arafats død fikk i kveld et kraftig skudd for baugen.

En palestinsk mann sprengte seg selv i lufta utenfor nattklubben Stage i Tel Aviv sentrum. Midt blant ungdommer som var ute og koste seg på sabatten. Det er den første selvmordsaksjonen siden 1. november i fjor.

Nattklubben ligger i et av de mest populære områdene i byen og like ved den amerikanske ambassaden i Israel. Det skal derimot være utelukket av ambassaden var målet for aksjonen.

-Sikkerhetsvaktene utenfor klubben stanset palestineren på vei inn. Hadde han kommet seg inn, ville utfallet blitt en tragedie, uttalte politimester i Tel Aviv David Tzur.

Fire er døde etter eksplosjonen. Minst femti er såret av de tredve kiloene med sprengstoff mannen bar på seg .

8. februar ble den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og  Israels statsminister Ariel Sharon enige om en våpenhvile.

Dermed endte fire år med intifada, der antall døde på begge sider i konflikten har vært enorme.

-Hizbollah står bak

Det er usikkert hvem som står bak bomben. Det ble hevdet at gruppen Islamsk hellig krig tok på seg ansvaret, men gruppen avkrefter nå dette.

Drept: Av bomben. FOTO: SCANPIX
Drept: Av bomben. FOTO: SCANPIX Vis mer

-Hizbollah leide en palestiner fra Vestbredden til å utføre angrepet, en fra vår egen gruppe. Men han opererte på eget initiativ, sier en senioroffiser i Islamsk hellig krig. Gruppen er løst knyttet til Abbas politiske parti Fatah.

-Det er den libanesiske gruppen Hizbollah som står bak. De har allerede forsøkt å bryte våpenhvilen .Vi fanget nylig opp kontakt mellom Hizbollahs Kais Obeid og en ukjent palestiner som vi tror er mannen med bomben, fortalte anonyme palestinske sikkerhetsoffiserer til nyhetsbyrået AP.

Hizbollah avviser all medvirkning.

Uansett er dette et stort tilbakeskritt for fredsprosessen i Midtøsten.

- De som står bak dette, prøver å sabotere forsøkene som blir gjort for å puste liv i fredsprosessen, og de må ikke få lov til å lykkes, sier palestinernes forhandlingsminister Saeb Erekat.

Foreløpig tyder utalelser fra Israel på at de vil opprettholde den skjøre våpenhvilen, såfremt palestinerne gjør mer for å hindre slike angrep.

-Det vi trenger er handling, ikke ord, sa Gideon Meir i det israelske utenriksdepartementet.

Det lover palestinerne.

-De palestinske myndighetene vil ikke sitte stille å se på slik sabotering. Vi vil forfølge de skyldige og de vil bli straffet, heter det i en uttalelse fra den palestinske presidenten.

-Det som hendte i natt var sabotasje på forsøkene på å skape fred og ro.

VÅPENHVILE: Mahmoud Abbas og Ariel Sharon inngikk våpenhvile 8. februar.
Såret israeler: Evakueres.
Trøstes: Etter eksplosjonen.