- Selvmordsaksjonene vil fortsette

Hamas og Islamsk hellig krig vil ikke følge Yasser Arafats krav om å stanse selvmordsaksjonene i Israel. Drapet på et Hamas-medlem mandag morgen skal hevnes, sier en av bevegelsens ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I intervjuer med arabisk TV kunngjorde gruppene mandag morgen at de ikke vil følge Arafats ordre, skriver den israelske avisen Haaretz.

Palestinske kilder sier også til avisen at et flygeblad som ble sirkulert tidlig mandag morgen i Gazastripen og på Vestbredden oppfordrer palestinerne til å fortsette den væpnede kampen mot okkupasjonen.

Selvstyremyndigheten og lederen Yasser Arafat forsøker bare å gjøre Israel og USA til lags med sin anmodning om å stanse alle væpnede aksjoner, og det skaper splid blant palestinerne, var meldingen fra de militante gruppene.

Også amerikanere er fiender av det palestinske folk og vil dermed være mål for framtidige angrep, står det i manifestet.

Hamas-medlem drept

Israelske soldater skjøt og drepte et medlem av Hamas i et raid i den palestinske byen Hebron natt til mandag, bare timer et ter at Arafat hadde bedt om fred i sin fjernsynstale. Senere på dagen ble også en palestinsk politimann og en tolv år gammel gutt skutt og drept.

Hamas-medlemmet Yakub Dakidak (28) sto på den israelske regjeringens listen over ettersøkte og ble skutt da han forsøkte å flykte under det israelske raidet. Ifølge hæren var Dakidak innblandet i organiseringen av selvmordsangrep og i å plassere ut bomber i selvstyreområdene og i Israel.

Haarets skriver at Dakidak forsøkte å flykte, da han ble skutt.

- Drapet på vår bror i Hebron kommer ikke til å gå ustraffet. Hamas har lært oss at vi aldri vil la drap på noen av bevegelsens folk uten hevn, sa Saed Seyam, en av lederne for bevegelsen i Gazastripen.

Sharon

Palestinernes leder Yasser Arafat krevde i sin fjernsynstale søndag kveld at volden på begge sider må opphøre. Han krevde at alle væpnede aksjoner fra de palestinske gruppene må stanses, fordi det gir Israels statsminister Ariel Sharon et påskudd til å angripe palestinerne militært. Sharon kommenterte selv TV-talen for første gang mandag.

- Arafat må vise at han mener alvor i gjerning, sa Sharon, som la til at han bare så deler av talen. Torsdag brøt Sharon alle forbindelser med Arafat og sa at lederen for selvstyremyndigheten er «irrelevant», en holdning han syntes å ha også etter Arafats tale.

- Jeg syntes det var unødvendig for meg å se den, sa han i en tale til medlemmer av Likud-partiet. - Når det gjelder Israels og innbyggernes sikkerhet, er det bare handling, ikke ord, som vi forholder oss til.

Arafat kom med oppfordringen til å stoppe angrepene på Israel bare fordi han er sterkt presset av USA og andre land, mente Sharon.

Utenriksminister Shimon Peres sa mandag til israelsk radio at Israel må la Arafat få noen dager på seg for å vise at han mener det han sa i talen.

Barn drept

Mandag ble en palestinsk politimann og en tolv år gammel gutt drept i to ulike skyteepisode i på Vestbredden og i Gazastripen.

Politimannen ble drept og en annen såret av soldater ved en israelsk kontrollpost utenfor Nablus. Ifølge palestinske kilder skjøt soldatene mot to politimenn i sivil. En israelsk militærkilde sier soldatene skjøt mot to væpnede palestinere.

Senere på kvelden ble et gutt skutt og drept i byen Khan Yunis sør i Gazastripen. Barnet ble truffet i brystet av en kule avfyrt fra en israelsk kontrollpost utenfor bosettingen Neve Dekalim, sier en palestinsk sykehuskilde og et vitne. I alt er 1.106 mennesker drept siden intifadaen brøt ut igjen i september i fjor, blant dem er 850 palestinere og 233 israelere.

(NTB-AFP-Reuters og Dagbladet.no)

SORG OG SINNE:Meningsfeller bærer Yakoub Dakidak til graven etter at han ble skutt av israelske soldater imorges.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer